De KNVB gaat drie nieuwe reglementaire wijzigingen doorvoeren voor het nieuwe voetbalseizoen. Zo zullen de stadionklokken doorlopen na afloop van de reguliere speeltijd en wordt de extra wissel permanent ingevoerd. Daarnaast zal er vanaf de achtste finales van het bekertoernooi worden getest met zogeheten on-field announcements bij VAR-beslissingen. Deze veranderingen zullen zowel binnen het stadion als voor de televisie waar te nemen zijn. Niet alle nieuwe spelregels zullen ook direct ingevoerd worden.

Het door laten lopen van stadionklokken heeft als doel om het publiek beter te informeren over de extra speeltijd. Tot nu toe werd de stadionklok automatisch stilgezet bij minuut 45 en minuut 90. Bij de start van de tweede helft werd de stadionklok teruggezet naar minuut 45.

Met de nieuwe regel blijft het de taak van de vierde official om de minimale extra speeltijd aan te geven. Het is echter mogelijk dat deze extra tijd langer duurt door bijvoorbeeld wissels of blessures. Via de stadionspeaker en het scorebord zal altijd worden gecommuniceerd dat het om minimale extra speeltijd gaat. Deze regel geldt niet alleen voor betaald voetbal. Ook in het amateurvoetbal worden clubs met een digitaal scorebord gevraagd om hun klokken aan te passen.

Witte Wissel

De IFAB, de internationale spelregelcommissie van het voetbal, heeft besloten dat de extra wissel in verband met hoofdblessures vanaf komend seizoen verplicht moet worden toegepast. Deze zogenaamde ‘witte wissel’ was al als pilot uitgetest in het betaald voetbal, maar wordt nu permanent ingevoerd. De regel ondergaat echter enkele veranderingen.

Met de ‘witte wissel’ mag een team een extra wissel doorvoeren wanneer een speler een hoofdblessure oploopt. Als een team deze ‘witte wissel’ gebruikt, krijgt de tegenstander direct een extra wissel plus een extra wisselmoment. Dit betekent dat de tegenstander een extra speler mag wisselen zonder dat dit ten koste gaat van hun reguliere wissels en zonder dat dit invloed heeft op hun reeds gebruikte wisselmomenten. Deze extra wissel mag echter slechts één keer per wedstrijd worden ingezet. Deze nieuwe regel geldt voor alle betaald voetbalcompetities.

On-field announcements

Deze nieuwe regel wordt dit seizoen getest en is voorlopig nog niet van toepassing in de Eredivisie. Vanaf de achtste finales van de KNVB Beker worden de zogeheten on-field announcements uitgeprobeerd. Dit betekent dat de scheidsrechter, bij beslissingen waarbij de VAR betrokken is, het publiek een korte uitleg geeft. Deze uitleg is live hoorbaar in het stadion en op televisie. Na de test in het bekertoernooi zal aan het einde van het seizoen worden bepaald of deze regel definitief wordt ingevoerd.

Foto: Rob Koppers