Een erg zwak NEC heeft zich niet weten te revancheren van de teleurstellende resultaten van de afgelopen weken. De ploeg van Alex Pastoor (foto) leed verliespartijen tegen De Graafschap (1-0) en NAC Breda (1-2), had midweeks in het bekertoernooi een verlenging nodig om eerstedivisionist Fortuna Sittard te kloppen en werd zondagmiddag vernederd door promovendus RKC Waalwijk: 2-0.
NEC stelde zich aan de vooravond van het huidige seizoen als doel het afdwingen van een plaats in het linkerrijtje. Die ambitie dient echter mogelijk aangepast te worden na de maand september. Tegen De Graafschap, NAC en RKC zag hoofdtrainer Pastoor zijn elftal zonder enige inspiratie voetballen en uiteindelijk zelfs met lege handen achterblijven. Zodoende houden de Nijmegenaren na zeven competitiewedstrijden qua puntenaantal slechts drie teams onder zich in de Nederlandse Eredivisie.
In het Mandemakers Stadion was het RKC dat de klok sloeg in de openingsfase. De manschappen van Ruud Brood, die in de eerste duels deze jaargang vriend en vijand wisten te verrassen, zetten de bezoekers al vroeg vast op eigen helft en kwamen middels verzorgd positiespel tot enkele uitstekende mogelijkheden. Zo vond Geoffrey Castillion tot tweemaal toe NEC-keeper Gabór Babos op zijn weg, zag de volledig vrijstaande Evander Sno zijn schot geblokt worden en plaatste Robert Braber het leer maar rakelings naast.
Uiteindelijk had het dominerende RKC, met NEC-huurling Rick ten Voorde in de basisopstelling, 37 minuten nodig voor het produceren van de openingstreffer. Braber stuurde Bram Nuytinck het bos in met een fraaie beweging en legde de bal vervolgens panklaar op het hoofd van Castillion: 1-0.
NEC zette daar in het eerste bedrijf maar bar weinig tegenover. De Gelderse formatie had met Género Zeefuik, die debuteerde in de basis, weliswaar een balvaste centrumspits in huis, maar maakte daar nauwelijks gebruik van. Het enige wapenfeit voor de pauze was een afstandsschot van middenvelder Lasse Schöne, die sluitpost echter Jeroen Zoet niet kon verontrusten.
Ook in de tweede helft kon NEC niet imponeren. Een opportunistische poging van Melvin Platje vlak na de thee gaf de meegereisde supporters weliswaar enige hoop, maar het was RKC dat opnieuw het spel dicteerde. Castillion leek op weg naar de 2-0 toen hij oog in oog stond met Babos. De 20-jarige midvoor werd echter teruggefloten door scheidsrechter Bas Nijhuis vanwege een vermeende overtreding. Onterecht, daar de hoofdrolspeler geen contact maakte met tegenstander Rémy Amieux.
De degelijk keepende Babos behoedde zijn medespelers met enkele prima reddingen voor een tweede tegentreffer, maar moest vlak voor tijd alsnog capituleren. Nota bene invaller Furkan Alakmak, afkomstig uit de jeugdopleiding van NEC, vond Ten Voorde met een afgemeten voorzet, waarna de spits het net eenvoudig kon laten bollen.
Voor foto’s klik hier.