In een mistig Wijdewormer, waar vrijdagavond op het AFAS Trainingscomplex Jong AZ-NEC op het programma stond, heeft NEC het jaar 2017 uitstekend afgesloten: 2-7. Anass Achahbar (3x), Gregor Breinburg, Michael Heinloth, Ferdi Kadioglu & Sven Braken waren trefzeker voor de Nijmegenaren. Bij vlagen was het genieten van de ploeg van Adrie Bogers.

Na het teleurstellende gelijkspel in de Goffert tegen Helmond Sport (1-1) en de bekernederlaag op bezoek bij PEC Zwolle (2-0) die bij de meeste fans in het verkeerde keelgat schoot, was het zaak om het bewogen jaar 2017 goed af te sluiten. Bogers gaf NEC de meeste kans met Achahbar in de spits. Sven Braken werd op de bank gezet om de PEC-huurling zijn basisdebuut in de competitie te laten maken. Na een kwart wedstrijd beloonde de spits het vertrouwen van de trainer. Terwijl NEC langzaam maar zeker het initiatief naar zich toe trok, kwam Langil door vanaf links en stuitte op centrale verdediger Kramer, die de bal op een presenteerblaadje legde: Achahbar kon gemakkelijk intikken, 0-1.

NEC bleef dominant en had weinig te dulden van de jongelingen. Larsson en Breinburg waren kort na de openingstreffer dichtbij de 0-2, maar zagen hun inzet in het zijnet en de handen van doelman Nick Olij belanden. Vijf minuten voor het rustsignaal was het alsnog raak. Achahbar maakte op fraaie wijze de tweede van de avond. Dijkstra ving de afvallende bal op, haalde de achterlijn en gaf goed voor. Achahbar kwam voor zijn man, verlengde de bal knap en liet Olij kansloos. Nog voor de rust besloot NEC de drie punten veilig te stellen. Larsson combineerde goed met Verdonk, hield overzicht en legde de bal klaar voor Breinburg, die de 0-3 binnen werkte. Ook dit was een doelpunt uit een fraaie aanval.

Kon NEC het dominante voetbal van de eerste helft doortrekken? Nee. Jelle Duin schoot AZ in de derde minuut van de tweede helft alweer op 1-3 na geschutter in de defensie. NEC liet vervolgens meteen weer van zich spreken. Achahbar zag zijn inzet net langs de verkeerde kant van de paal rollen, maar uit de daaropvolgende hoekschop schoot Heinloth de bal op heerlijke wijze in de kruising. Olij vloog, maar had geen antwoord: 1-4. NEC hield niet op en bleef constant de aanval zoeken. Dat werd na dik een uur spelen beloond, en wederom door Achahbar. Op aangeven van Kadioglu maakte hij zijn hattrick compleet. Het talent wipte de bal over de Alkmaarse defensie heen, Achahbar nam de bal via zijn bovenbeen mee en liet de ruim 60 meegereisde fans weer juichen.

De Alkmaarders gaven niet op en zochten zo heel af en toe de aanval. Delle verwerkte een inzet knap en gaf de bal mee aan Langil. Kadioglu werd de diepte ingestuurd en kwam oog in oog met Olij en zette de 1-6 op het scorebord. Met een mooie stift scoorde hij zijn derde van het seizoen. Aan de andere kant werkte Bakker ook nog een vrije trap op fraaie wijze binnen. De verdediger schoot vanaf een meter of 20 de bal in de kruising. Terwijl de verslaggevers nog bezig waren met het verwerken van deze treffer, was het álweer raak. Sven Braken, die inmiddels Achahbar had vervangen, weet inmiddels ook waar hij aan toe is en wil zich logischerwijs laten gelden. De spits werkte de rebound van het schot van de ook ingevallen Jari Schuurman binnen.

Zo gaat NEC swingend de winterstop en feestdagen in. De ploeg speelde na een ietwat tamme openingsfase fris en verzorgd aanvallend voetbal. Een uitstekende prestatie in de mist op het Alkmaarse sportpark, onder toeziend oog van een kleine 500 toeschouwers. Vijf van de zeven treffers waren van ware schoonheid en dat zal Adrie Bogers een goed gevoel bezorgen. NEC neemt in ieder geval de komende 24 uur de eerste plek in, maar of het ook daadwerkelijk herbstmeister wordt is nog niet bekend. Fortuna Sittard neemt het zaterdag in eigen huis op tegen de beloften van FC Utrecht.

Wedstrijd in het kort
NEC: Delle; Heinloth, Sturing, Golla, Verdonk; Dijkstra, Breinburg (80′ Jansen), Kadioglu (74′ Schuurman); Larsson, Achahbar (77′ Braken), Langil

Jong AZ: Olij; Opdam (46′ Church), Regeling (59′ Regeling), Bakker, Kramer; Hoedemakers, Jacobs, Reijnders; El Hasnaoui (46′ Hardijk), Duin, Koreniuk

Scheidsrechter: Ingmar Oostrom

Scoreverloop:
22′ Achahbar 1-0 (rebound, Langil)
41′ Achahbar 0-2 (Dijkstra)
45′ Breinburg 0-3 (Larsson)
48′ Duin 1-3 (Hoedemakers)
51′ Heinloth 1-4 (25 meter schot)
64′ Achahbar 1-5 (Kadioglu)
67′ Kadioglu 1-6 (Langil)
79′ Bakker 2-6 (vrije trap)
82′ Braken 2-7 (rebound, Schuurman)

Geel:
Golla (NEC)
Regeling (Jong AZ)


Toeschouwers: 475

Foto: Orange Pictures