Het was een bewogen donderdag, toen NEC besloot het trainingskamp af te breken in Spanje. Pas om 18.30 uur liet de club via de officiële kanalen weten te vertrekken naar Nederland. “Op dit gebied heeft Ted van Leeuwen gewoon gefaald”, zegt Jan Sommerdijk van Omroep Gelderland in de Jarda Podcast. Hij ergert zich aan de communicatie rond het vertrek.

“NEC had nooit naar Spanje moeten afreizen. Dat is de enige conclusie die ik al de hele week trek en wat ik ook altijd heb geroepen”, zegt Sommerdijk. Dat kan bevestigd worden, want tot en met het vertrek gaf Sommerdijk telkens aan hoe onverstandig hij het vond. “Ted heeft hele goede dingen gedaan, door hem staat NEC negende, maar dit is een flater van jewelste. En als hij zich dan moet verantwoorden, zwijgt hij in alle toonaarden. Hij is zelf journalist geweest en de bepalende factor. Hij had moeten inzien dat het slimmer is om wel wat te laten horen. Want doe je dat niet, dan krijg je onrust en insinuaties.”

Wat het meest irriteerde is de communicatie. Rond 9.30 uur kwam van de persvoorlichter het telefoontje dat de trainingen vanaf nu besloten zouden zijn. Daarna was het negen uur stil. “Links en rechts kwam het nieuws dat NEC al zou vertrekken”, zegt Sommerdijk. “Door Wilco werd steeds verwezen naar persvoorlichter Van der Cammen, hij is ‘onze voice’. Maar Wilco is de mond gesnoerd. Hij is niet de baas hierover bij NEC, dat is Ted. En Ted is niet de man die heel veel communiceert.”

NEC had uiteindelijk de hele middag nodig voor een statement van een paar zinnen. “Niet eens met een citaat van een belangwekkend persoon als Ted. Heel onduidelijk”. Dat NEC weggaat, vindt Sommerdijk niet gek. “NEC heeft gekeken naar Ajax en Vitesse met besmette spelers. De club had had geen enkele controle over de situatie en ook corona-gevallen kunnen hebben. Het is puur geluk dat ze die niet hebben. Naar huis gaan is een verstandige beslissing. De manier waarop het gecommuniceerd is, is dramatisch”, concludeert Sommerdijk.

Meijer
Volgens Sommerdijk kwam dit trainingskamp ook echt uit de koker van Van Leeuwen. “Hij wilde hierheen. Wat als Muslu (Nalbantoglu, teammanager, red) of Rogier Meijer op de rem had getrapt. Wat dan? Dat hebben ze niet gedaan, maar dat doen ze waarschijnlijk niet omdat ze weten dat het geen zin heeft. De alfa-mannetjes zijn Wilco en Ted. Ted heeft Wilco kalt gesteld, die had er niks over te zeggen. Ted is wat mij betreft verantwoordelijk.”

Luister de hele Jarda Podcast van donderdag 6 januari hieronder.