Ted van Leeuwen is sinds vorige week in dienst als technisch directeur van NEC. Hoewel hij volgens algemeen directeur Wilco van Schaik eerst even rondkijkt en inventariseert zal de nieuwe td waarschijnlijk al druk bezig zijn met komende zomer, als er flink wat contracten aflopen bij NEC. We werpen een blik op de situatie waarin Van Leeuwen terechtkomt.

Als we kijken naar de contracten die komende zomer aflopen, dan heeft NEC op een flink aantal daarvan een optie tot verlenging. Die optie brengt vaak wel een automatische loonsverhoging met zich mee, dus het is aan Van Leeuwen om te bepalen of dat het waard is. De belangrijkste contracten die aflopen zijn die van doelmannen Norbert Alblas en Mattijs Branderhorst en routiniers Rens van Eijden en Edgar Barreto. Op alle vier de spelers heeft NEC een optie. Ook op de eenjarige verbintenis van Javier Vet.

Terell Ondaan wordt gehuurd door NEC, dat een optie tot koop heeft.

Van een aantal spelers kunnen we al met vrij veel zekerheid zeggen dat ze komende zomer vertrekken bij NEC. Etien Velikonja is verhuurd aan ND Gorica en zijn contract loopt medio 2021 af. De kans dat die verbintenis wordt verlengd lijkt zeer klein. Dat geldt ook voor Terry Lartey Sanniez, die vorig seizoen zijn plek als rechtsback kwijtraakte aan Bart van Rooij. Terell Ondaan en Rangelo Janga worden gehuurd. Op beide spelers heeft NEC een optie tot koop bedongen, maar gezien de sportieve prestaties van het tweetal is de kans klein dat de club die gaat lichten.

Aflopende contracten

Mattijs Branderhorst*
Norbert Alblas*
Edgar Barreto*
Javier Vet*
Rens van Eijden*
Ayman Sellouf*
Anton Fase*
Cas Odenthal
Etien Velikonja
Terry Lartey Sanniez
Job Schuurman
Terell Ondaan**
Rangelo Janga**

Langdurige contracten

Jonathan Okita (2022)
Ole Romeny (2022)
Bart van Rooij (2022)*
Kevin Bukusu (2022)*
Thomas Beekman (2022)
Jordy Bruijn (2023)*
Dirk Proper (2023)
Elayis Tavsan (2023)*
Souffian El Karouani (2023)
Joep van der Sluijs (2023)
Mathias De Wolf (2023)
Robin Roefs (2024)
Thibo Baeten (2024)

*optie tot verlenging
**gehuurd

Spelers die wel langer vastliggen zijn voornamelijk talenten die een toekomst hebben bij NEC, zoals Dirk Proper, Souffian El Karouani, Joep van der Sluijs, Thibo Baeten en Mathias De Wolf. Jonathan Okita ligt nog maar tot medio 2022 vast en als NEC een transfervrij vertrek wil voorkomen zal de aanvaller moeten verlengen of vertrekken. Bij Bart van Rooij en Kevin Bukusu heeft NEC een optie tot verlenging. Ook Ole Romeny staat nog tot medio 2022 onder contract bij NEC. De jonge aanvaller wordt verhuurd aan Willem II, dat een optie tot koop heeft bedongen. Gezien de huidige situatie bij de Tilburgers kunnen we ervan uitgaan dat die niet wordt gelicht.

Het contract van Norbert Alblas loopt af, maar NEC heeft een optie tot verlenging.

Wat staat Van Leeuwen dan te doen? Eigenlijk precies waarvoor hij is aangetrokken: om naast de talentvolle spelers bij NEC voor ervaring te zorgen. Daar is het afgelopen zomer namelijk misgegaan. Ondaan, Janga en Vet vallen simpelweg tegen, terwijl Van Eijden er al was en Barreto meer uit eigen beweging is gekomen dan dat hij is gescout door de club. Van de spelers die langer vastliggen, lopen eigenlijk alleen Okita en Jordy Bruijn langer mee. Van Leeuwen zal een beslissing moeten nemen over de keepers en op zoek moeten naar een spits die minimaal twintig goals maakt.

Staf

Als we kijken naar de trainers zien we dat er nog weinig vastligt voor het nieuwe seizoen. Hoofdtrainer Rogier Meijer tekende vorige zomer voor één seizoen met een optie voor nog een jaar. Ron de Groot heeft voor zover wij weten een contract voor het leven bij NEC en blijft hoe dan ook – en in welke functie dan ook – werkzaam bij de Nijmeegse club. Assistent-trainer Stefan Maletic en keeperstrainer Marco van Duin hebben net als Meijer een aflopend contract. Wil Van Leeuwen door met Meijer, dan kan hij de optie lichten.

Foto’s: Rob Koppers