Mart Dijkstra maakte vrijdagavond zijn officiële debuut bij NEC met een 3-1 zege op Almere City. De middenvelder speelde prima en had ook direct de aanvoerdersband om. Dat vindt Dijkstra een eer, zei hij na afloop tegen ForzaNEC.nl.

"Ik was er eigenlijk nog maar net en de trainer vroeg of ik het wilde. Toen heb ik ja gezegd. Ik vind het een enorme eer. Ik probeer gewoon te doen wat ik altijd doe, zonder de alwetende aanvoerder uit te hangen. Ik hoop ook dat de rest van het team het zo ervaart."

De zege op Almere was bij vlagen overtuigend. "We wilden het publiek iets moois voorschotelen en onszelf een dienst bewijzen. Je weet dat Almere gevaarlijk uit de hoek kan komen, maar we hebben ons kranig verweerd. Het was een prima pot. Vooral in de tweede helft werd het verschil groter en groter."

Toch zorgden de bezoekers zeker in de eerste helft af en toe voor gevaar. "Ze hebben geen uitgespeelde kansen gehad. Op een voetballende manier voor de goal komen, bedoel ik dan. Dat deden wij wel. Zij loerden vooral op de counter en een aantal keer werden ze wel gevaarlijk. Dat zijn puntjes waar we aan moeten werken en scherp op moeten blijven."

Dijkstra vormde samen met Gregor Breinburg en Joey Sleegers het middenveld. "Dat was wel prettig. We kregen van de trainer de vrijheid om te kijken waar de ruimtes lagen. We proberen onvoorspelbaar te blijven. Met name in de tweede helft werden ruimtes om te voetballen groot. Dat hebben we goed opgepakt met de opbouw van achteruit. Door het hoge baltempo kwamen wij sneller vrij."

Komende vrijdag gaat NEC op bezoek bij Go Ahead Eagles, op papier een lastig duel. "Dat was het vanavond ook. Volgende week zal het vast en zeker ook weer lastig worden, maar hopelijk sta ik hier dan op dezelfde manier, met een overwinning op zak."

Foto: Rob Koppers