Mart Dijkstra stond dinsdagmiddag meteen op het trainingsveld van NEC. De 26-jarige middenvelder werd eerder op de dag gepresenteerd in Nijmegen. Dijkstra komt over van Sparta Rotterdam en tekent voor drie seizoenen. ForzaNEC.nl maakte alvast kennis met hem.

De transfer was snel beklonken. "Ik merkte dat de technisch directeur er tempo achter wilde zetten. Dat vond ik ook prettig. Het waren goede gesprekken, dan is het logisch dat je er snel uit bent. Maandagavond ben ik medisch gekeurd en dinsdag heb ik getekend, waardoor ik meteen kon meedoen met de training."

Uitzichtloos
Dijkstra was de afgelopen twee seizoenen een vaste waarde bij Sparta, eerst in de Jupiler League en afgelopen jaar in de Eredivisie. Toch mocht hij vertrekken van trainer Alex Pastoor. "Ik had een gesprek met hem, waarin duidelijk werd dat ze vervanging voor me gingen halen en dat het een lastig verhaal voor me zou worden. Dan ga je verder kijken."

"Het was wel even een tik voor me", vervolgde Dijkstra. "Ik stond vaak in de basis, maar kreeg toch dit te horen. Ik was zeker richting het einde van vorig seizoen niet tevreden over mijn eigen prestaties. Dat wilde ik graag verbeteren bij Sparta, maar dat bleek niet meer te kunnen. Dan is het wel lekker voor je gemoedstoestand als NEC direct aanklopt en laat blijken dat ze je heel graag willen hebben."

Jupiler League
En dus gaat Dijkstra met NEC een niveau lager spelen, in de Jupiler League. "Maar als je van een uitzichtloze situatie bij Sparta komt, is dit geen stapje terug." De middenvelder werd al eerder kampioen in de Jupiler League met SC Cambuur en Sparta. "Ik zou het graag nog een keer meemaken."

Dijkstra zette dinsdag zijn handtekening onder een contract voor drie seizoenen. "Zoals Remco het me vertelde, wil NEC stabiliteit creëren. Met herkenbare spelers. Toen zijn ze bij mij terecht gekomen, dus ik ga mijn best doen om de club op die manier te vertegenwoordigen."

Hoewel Dijkstra multifunctioneel is – hij kan zowel op het middenveld als in de verdediging spelen – richt hij zich voornamelijk op één positie. "Ik ga voor het middenveld. Ik kan ook achterin spelen, maar mijn voorkeur gaat uit naar het middenveld en vanuit de club heb ik ook te horen gekregen dat ik me daarop ga richten."

Foto: David van Haren