Na even tot rust te zijn gekomen in Engeland gaat Mart Dijkstra vol goede moed de tweede seizoenhelft in met NEC. Het kan en moet beter, vindt de middenvelder. Opgeven zit er na de dramatische eerste helft van het seizoen niet in. “Dan kun je beter helemaal stoppen.”

We spreken Dijkstra zaterdagavond in het hotel in Estepona. ’s Ochtends werd er getraind, in de middag was er ruimte voor ontspanning. “We moesten even verplicht rust pakken op de kamer. Daarna kan je in het hotel je ontspanning zoeken. Ik ben even het zwembad in geweest, dobberen met een aantal jongens. Dat is wel even lekker. Dan ben je de volgende dag weer vol energie.”
 
Voor Dijkstra is Estepona bekend terrein, hij was er vorig seizoen ook al met NEC. “Dat is iets makkelijker, je weet precies wat je te wachten staat. Het veld is nog beter dan vorig jaar. Als het een beetje nat is, gaat de bal lekker hard. Alle faciliteiten hier zijn goed. Prima hotel, goed eten. Uitstekend. Je moet een trainingskamp op de juiste manier benaderen. Als alle faciliteiten goed zijn, kan de focus vol op het voetbal, want daar draait het uiteindelijk om.”

Dijkstra deelt een hotelkamer met Joey van den Berg. “Ik heb het naar mijn zin met Joey, er zit genoeg leven in die jongen. We praten best veel. Over voetbal, series, het eten in het hotel en af en toe over de thuissituatie. Of over dingen die we hebben meegemaakt. Van alles komt voorbij. Af en toe hebben we een momentje voor onszelf. Hij kijkt nu Ray Donovan, ik moet nog met een nieuwe beginnen.”

Feestdagen
Na een hectische eerste seizoenshelft maakte Dijkstra tijdens de feestdagen even zijn hoofd leeg. “Dat zou je kunnen zeggen, ja. Het was niet de makkelijkste eerste seizoenshelft. Dan is zo’n onderbreking misschien wel even lekker. Het ging super moeizaam, dat besef hebben we ook. Dan is het wel fijn om je hoofd even vrij te maken. Nu weer vol energie ertegenaan.”

De middenvelder was tijdens de korte onderbreking wel met voetbal bezig. “Ik heb twee voetbalwedstrijden gezien, dus even niet aan voetbal denken zat er niet in. Liverpool-Newcastle en Barnsley-Charlton Athletic. Een oud-teamgenoot van me, Kenny Dougall, speelt bij Barnsley. Ik wilde er even uit en raakte met hem aan de praat. Hij was tijdens de feestdagen gewoon in Engeland, want daar spelen ze door. Toen spraken we even af, hartstikke leuk om heen te gaan.”

In Spanje moet het startsein worden gegeven voor een nieuwe start voor NEC na een teleurstellende seizoenshelft. “Je wil weer opnieuw opstarten. Even bij als team bij elkaar zijn en veel dingen samen doen. Daarnaast het fysieke gedeelte, dat je daar goed aan toekomt en dat je fit de tweede seizoenshelft ingaat.”

Aanvoerder
Waar Dijkstra vorig seizoen nog als aanvoerder in Estepona was, werd hij in de zomer afgelost door de teruggekeerde Rens van Eijden. Toch heeft dat volgens de middenvelder niet veel invloed gehad. “Ik heb geprobeerd om mijn rol niet anders in te vullen dan vorig seizoen. Er komen andere dingen bij als je aanvoerder bent, maar de manier waarop ik dingen benader en hoe ik mijn best doe op het veld, daarin is niks veranderd. Je wil winnen, zo goed mogelijk spelen en alles geven. Dat verandert nooit, wat voor rol je ook hebt.”

Dijkstra vorig seizoen in actie als aanvoerder van NEC.

Dijkstra lijkt het dan ook prima te vinden dat Van Eijden de band van hem overnam. “Het was de keuze van de trainer. Rens is een goede aanvoerder, maar hij kan het niet alleen. Het is niet zo dat hij de enige is die iets zegt en aanwijzigingen heeft. Je doet het met elkaar. Wij moeten hem daar ook in helpen. De een praat meer dan de ander. Op elke positie moet je elkaar coachen. Wij steunen en helpen Rens, zo zal dat in ieder team wel ongeveer gaan.”

Met de komst van Tom Overtoom en Van den Berg kwam er veel concurrentie bij op het middenveld, maar Dijkstra vreesde niet voor zijn basisplek. “Zo kijk ik er niet naar. Je moet met z’n allen knokken. Die dingen gaan zo. Je hebt veel jongens nodig, dat heb je in de eerste seizoenshelft al helemaal gemerkt. Als je ziet hoeveel we hebben moeten wisselen vanwege blessures en schorsingen.”

Chagrijnig
Vindt Dijkstra het nog wel leuk bij NEC na de teleurstellende seizoenshelft? “Ja, ik geniet hier wel. De hele mindset is om lekker bezig te zijn met voetbal, heerlijk. Maar het is niet makkelijk geweest in de eerste seizoenshelft. We moeten hoger kunnen eindigen dan dat we nu staan, ik denk dat iedereen dat vindt. En als je verliest ben je er doodziek van, echt chagrijnig. Als ik verlies, hoef ik bij wijze van spreken het hele weekend geen voetbal meer te zien. Je wil altijd winnen. Het is niet altijd makkelijk, maar dat wil niet zeggen dat je er geen plezier meer in hebt of niet meer uitkijkt naar de volgende wedstrijd.”

Net als meerdere andere spelers al zeiden, geeft ook Dijkstra niet op. De middenvelder denkt dat er nog van alles mogelijk is. “Ik heb nog steeds super veel vertrouwen in het team en de staf als geheel. Er kan van alles gebeuren, daar moeten we ons aan vasthouden. Gezien de plaats op de ranglijst zijn we wel afhankelijk van wat anderen doen, maar als we nu al zeggen dat het toch geen zin meer heeft, kunnen we beter helemaal stoppen. Opgeven is nooit een optie.”

Dijkstra is niet de enige die er zo over denkt. De selectie wil laten zien dat het beter kan, merkt hij. “NEC staat niet waar het hoort te staan, hoe mooi zou het zijn als we in de komende maanden nog voor een verrassing kunnen zorgen? Daar ga ik voor en de groep ook. Dat merk je in gesprekken die je hebt. We kijken er naar uit om het te verbeteren. We krijgen nieuwe energie van jongens die geblesseerd zijn geweest en terugkomen.”

Magneten
Grote veranderingen aan de speelwijze hoeft men niet te verwachten bij NEC. “Je bent wel aan het kijken naar hoe we willen spelen en wat we verwachten, maar daar is nog niet veel in veranderd. Het is niet zo dat we ineens 7-2-1 gaan spelen, maar we moeten we dingen verbeteren. Dat doen de staf en spelers samen. Op een bord met magneten schuiven, kunnen we allemaal, maar het gaat erom dat wij ons daar in het veld prettig bij voelen. Druk zetten kan bijvoorbeeld op tig manieren. Het zijn kleine dingetjes waar wij inbreng in hebben.”

Over een week hervat NEC het seizoen met een bezoek aan FC Eindhoven. Hoe belangrijk is een goede start? “Als je drie punten pakt, is het natuurlijk werelds. Dat geeft zo’n boost. Maar het gaat erom dat het structureel beter gaat. Als je tegen Eindhoven wint en daarna drie keer verliest of tegen Eindhoven verliest en daarna drie keer wint, weet ik wel waarvoor ik kies. Het gaat erom dat zo’n zege leidt tot meer. Daar ligt de focus op. Er moet veel meer groei in zitten.”