Het leven van Mart Dijkstra ziet er na zijn vertrek bij NEC heel anders uit. De 31-jarige middenvelder liet de Nijmeegse club in de zomer van 2020 achter zich en ging voetballen bij Harkemase Boys. Sinds dit jaar heeft Dijkstra ook een andere baan: hij werkt op kantoor bij een verhuisbedrijf. In de Jarda Podcast vertelde hij hoe het met hem gaat.

Op het moment van het gesprek was Dijkstra net thuis. ’s Avonds stond er een training op het programma. Doordat Harkemase Boys nog in het KNVB-bekertoernooi actief is, mag het eerste elftal wél in de avonduren trainen. In plaats van trainen zit Dijkstra nu overdag op kantoor. “Ik help de mensen dagelijks om van A naar B te komen”, vertelde de middenvelder. “Als je stopt en je blijft niet werkzaam in het voetbal, dan is het meteen ook iets heel anders. Het leven bestaat nu uit werken, sporten op amateurniveau en verder genieten van het leven.”

Het was voor Dijkstra een hele omslag om van dagelijks voetballen naar een kantoorbaan te gaan. “In het begin was het wel even wennen. Sinds mijn jeugd stond mijn leven in het teken van voetbal. Toen ik stopte, moest ik echt even kijken wat ik wilde doen. Wat trekt me, wat vind ik leuk? Dat heeft even tijd nodig, want ik stond iedere dag op om naar de club te gaan en te trainen. Nu was het de vraag wat ik met mijn leven wilde doen. Daar heb ik een paar maanden de tijd voor genomen en daarna ben ik gaan solliciteren op functies. Zo rol je in een ander leven.”

Cambuur

En zo zat Dijkstra vrijdagavond ‘gewoon’ voor de televisie om NEC-SC Cambuur te kijken. Twee van zijn oude clubs in actie, wat vond hij ervan? “Het was een leuke wedstrijd, een mooie en boeiende pot. Twee promovendi tegen elkaar is altijd bijzonder en ik houd het extra in de gaten omdat ik er heb gespeeld. Het niveau was hartstikke goed. Ik heb me goed vermaakt. Beide teams gingen er vol voor.”

Voor NEC voelde de 2-3 als frustrerend en onnodig. “Ik vond niet dat Cambuur het verdiende om te winnen, zeker niet op basis van de eerste helft. NEC creëerde veel kansen. Daar hadden ze meer goals uit kunnen en misschien wel moeten halen. Als ik een winnaar had moeten kiezen, dan had ik NEC gekozen op basis van de eerste helft. Een gelijkspel was meer terecht geweest.”

Promotie

Na het vertrek van Dijkstra ging het snel met NEC. De Nijmegenaren promoveerden vorig seizoen tegen ieders verwachting in. Ook Dijkstra zag dat niet aankomen. “Ik heb vol ongeloof en met een glimlach op mij gezicht naar het slot van het seizoen gekeken. Het was echt heel knap. In de play-offs voelde je gewoon iets ontstaan en dat werd voortgezet. Dan zie je dat je heel mooie dingen kan doen. Dat is gelukkig gebeurd en nu strijden NEC en Cambuur zelfs om een plek in de subtop. Als je dat vooraf had voorspeld, had niemand het geloofd.”

Het is een groot contrast met de periode waarin Dijkstra bij NEC speelde, toen de Nijmeegse club regelmatig ploeterde in de Keuken Kampioen Divisie. “Het is nooit helemaal geworden wat ik ervan gehoopt had, zowel voor mezelf als voor de club. Aan de ene kant ben ik hartstikke blij dat het NEC gelukt is om te promoveren, maar voor mezelf is het jammer dat ik het niet heb ervaren. Dat was mijn doel bij NEC. Nu staat er met veel eigen jongens een Eredivisie-waardig elftal, dat is mooi om te zien.”

Rode kaart

In het bekertoernooi speelt Dijkstra met Harkemase Boys tegen RKC Waalwijk, de tegenstander van NEC van komende zondag. Tenminste, als Dijkstra mag spelen. De middenvelder kreeg afgelopen weekend een rode kaart tegen Sparta Nijkerk en is voor twee wedstrijden geschorst. Als de KNVB het programma opschort, moet Dijkstra het duel missen. “Het was kortsluiting. Ik zette een tackle in, een ouderwetse zaag. Op het moment dat ik het doe, denk ik ook: wat doe je nou? De scheids gaf helemaal terecht rood. Ik ben nog naar die jongen toegegaan en hoopte dat het goed ging.” Gek genoeg was Dijkstra wel de Man of the Match. “Misschien hebben ze dat nog teruggetrokken na die kaart, haha.”

Beluister het interview met Mart Dijkstra in de Jarda Podcast, vanaf 7:41:

Foto’s: Rob Koppers