Aanvoerder Mart Dijkstra zag zijn NEC met 2-0 van RKC Waalwijk en voor het eerst dit seizoen de nul houden. Toch werd in dit duel niet het gewenste voetbal gespeeld, zag ook Dijkstra. 

"In de eerste helft begonnen we slecht, maar gingen we na een tijdje beter spelen. Je zag dat RKC het nog maar net kon belopen. Uiteindelijk zetten we dat om in kansen en goals. Dat is goed en dan ga je met vertrouwen de rust in. In de tweede helft waren we te slordig om nog tot grote kansen te komen. Dan vind ik het wel knap dat we gewoon de nul houden."

Voor het eerst dit seizoen kreeg de defensie van NEC geen goals om de oren. Dat is goed voor het verdedigende kwintet, zegt Dijkstra. "Het was een wisselvallige wedstrijd, maar het is goed dat we voor de eerste keer dit seizoen de nul hebben gehouden. Dat is mooi voor iedereen, dat geeft iets meer rust en vertrouwen. De jongens staan de laatste weken gewoon uitstekend. Lekker dat je dan beloond wordt met een clean sheet."

Toch werd die nul nog bijna van het scorebord gehaald, toen Dijkstra de bal totaal verkeerd terugspeelde richting Joris Delle en Johan Voskamp derhalve alleen op de Fransman afkon. "Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Ik doe het niet expres. Ik speelde hem veel te zacht, maar Joris stond goed op te letten. Dan is hij ook weer scherp", grapt Dijkstra.

In de tweede helft viel het spel van NEC totaal stil en werden er amper nog kansen gecreëerd. Dijkstra begrijpt dan de ontevredenheid van de fans, maar wil niet te onvoorzichtig doen. "Als je zo dwingend op zoek gaat naar de derde, kun je ook in een mes lopen. Dat hebben we niet gedaan. Pas als de verdedigers van RKC uitstappen, krijg je ruimte om te voetballen. Wanneer je daar te geforceerd naar op zoek gaat, geef je kansen weg en leid je counters in. Dat gebeurde ook, maar we stonden goed. Je hebt twee teams nodig om te voetballen. Het leek wel of RKC Waalwijk het ook wel best vond zo. Ik begrijp dat het publiek vindt dat we meer moeten aanvallen, maar we moeten wel op blijven letten. Wij willen zelf ook veel goals, maar we spelen vooral voor de punten."

Datzelfde publiek is vanaf het begin van het seizoen kritisch op de nieuwe aanvoerder van NEC, maar zelf krijgt Dijkstra daar niks van mee. "Ik kan nog zeker beter, maar ik ben bezig met het team, ik wil daarin zo goed mogelijk spelen. Ik geef alles voor NEC en meer kan ik niet doen. Wat dat betreft wil ik alleen over het team praten, daar gaat het niet over mij.

Foto: Rob Koppers