Mart Dijkstra is de nieuwste aankoop van NEC. De 26-jarige middenvelder speelde in het verleden in zowel de Jupiler League als de Eredivisie. Maar wie is deze goedlachse Groninger. Tijd om kennis te maken.

Dijkstra werd op 10 augustus 1990 geboren in Delfzijl. Wie kent het plaatsje niet. Het is een havenstad in het noordoosten van Groningen. Opvallend feit is dat de gemeente Delfzijl bijna voor de helft uit water bestaat.

Maar goed, laten we niet te ver van het onderwerp afdwalen…. In de jeugd speelde hij bij VV Appingedam en FC Groniningen. Toch zat een plaats in het profvoetbal er niet direct in voor hem. In het seizoen 2010-2011 speelde hij eerst voor de amateurs van Harkemase Boys en daar wist hij zich in de kijker te spelen bij SC Cambuur.

Met de club uit Leeuwarden speelde Dijkstra twee jaar in de Jupiler League alvorens ze, na kampioen te zijn geworden, promoveerden naar de Eredivisie. In de vier jaar bij Cambuur speelde hij 69 wedstrijden waarin hij twee maal tot scoren kwam.

Na een mooie tijd bij Cambuur vertrok de middenvelder in 2015 transfervrij naar Sparta Rotterdam. Hier werd hij al snel een vaste waarde en hielp hij in zijn eerste seizoen de Spartanen naar het kampioenschap. Hierdoor keerde de club uit Rotterdam na zes jaar terug in de Eredivisie.

Er is tijd van komen en een tijd van gaan. Hoewel Dijkstra nog een verbintenis had tot medio 2019 bij Sparta Rotterdam, mocht hij toch vertrekken. De middenvelder kwam niet langer voor in de plannen van trainer Alex Pastoor. Wie kent hem niet…

Na Anass Achahbar, Guus Joppen en Kevin Jansen is Mart Dijkstra de vierde nieuweling bij NEC. Laten we hopen dat hij NEC, net als Cambuur en Sparta, terug naar de Eredivisie kan helpen.

Foto: David van Haren