Mart Dijkstra begon vrijdag weer eens in de basis bij NEC, dat met 1-0 won van Roda JC. De middenvelder leek de smaak te pakken te hebben na zijn eerste goal in Nijmeegse dienst, vorige week tegen FC Dordrecht (2-2). Jack de Gier liet Dijkstra meer de aanval zoeken tegen Roda.

Dijkstra is normaal gesproken controleur op een middenvelder met een nummer 10, maar stond nu centraal naast Leroy Labylle en voor Jordy Bruijn. "We hebben de beelden gezien van Roda. We wisten dat zij moeite hebben met veel lopende mensen. Daarom stond Jordy op 6 en waren Leroy en ik de lopers. Ik probeer het ook verdedigend altijd dicht te lopen, maar nu kon ik ook soms ook aanvallen. Daarin was ik deze wedstrijd vrijer."

Dijkstra was regelmatig voorin te vinden tegen Roda en kreeg ook kansen. Smaakte de goal tegen Dordrecht naar meer? "Ik dacht: ik ben los. Nu wordt het tijd dat ik een keer in de spits wordt gezet", grapte Dijkstra. "Dit was deze keer mijn rol en ik heb geprobeerd het zo goed mogelijk in te vullen. Het was ook wel een keer leuk, helemaal als je wint."

Tactiek
Nog meer tactische kunsten, maar dan bij tegenstander Roda. De Limburgers kwamen er in de tweede helft wat vaker uit. "Het was af en toe wel moeilijk. Zij hadden een bijzonder lastige opstelling met een linksbuiten die ver naar binnen stond en de linksback heel hoog. We probeerden ze de andere kant op te dwingen. We hebben volwassen gespeeld en hebben goed onder hun druk uit gespeeld."

Uiteindelijk trok NEC de punten over de streep en hield de ploeg de nul. "We hebben met z’n allen geknokt, dan vind ik zo’n overwinning altijd mooi. Natuurlijk is 5-0 tegen Almere lekker, maar deze ook. Met name als je kijkt naar de tegenstander. We nemen ons iedere week voor om deze strijd te leveren. Dat oogt helaas niet altijd zo, maar nu was iedereen er goed bij. We waren scherp met z’n allen. Daar kunnen we mee verder."

Druijf
Dijkstra was ook erg te spreken over spits Ferdy Druijf. Want hoewel hij drie duels op rij niet heeft gescoord, moet zijn inbreng volgens de middenvelder niet worden onderschat. "Hij was heel belangrijk voor ons. Hij heeft veel ballen gewonnen. Dat is top. Misschien klinkt het oubollig, maar een spits hebben we ook nodig in het voetballen. Als je ziet hoeveel werk hij verzet en hoe belangrijk hij voor ons is als aanspeelpunt. Mensen zeggen weleens ‘een spits moet alleen goals maken’, maar dat vind ik onzin. Natuurlijk wil hij scoren, maar hij is ook op andere manieren van enorme waarde voor ons."

Foto: Rob Koppers