Bart van Rooij speelt al sinds 2010 in de jeugd bij NEC en dus heeft de rechtsback in de academie al de nodige derby’s gespeeld. Vorig seizoen beleefde Van Rooij de eerste op het hoogste niveau. Een beladen en belangrijke wedstrijd voor hem.

“Op het moment dat het speelschema bekend wordt gemaakt kijk ik direct naar die wedstrijd”, refereert Van Rooij aan de derby. “Dat duel zit altijd in m’n achterhoofd. Alles eromheen is zo speciaal. Vooral de laatste training met de fans is bijzonder.” De 21-jarige Escharenaar is dan ook niet bang dat het zondag ontbreekt aan scherpte binnen het team. “Die wedstrijd leeft gewoon enorm, mede dankzij onze supporters. Iedereen is ermee bezig.”

Sinds de winterstop begint het bij de rechtsachter al te kriebelen om weer tegen Vitesse spelen. Afgelopen seizoen verloor hij twee keer van de Arnhemmers, maar dat kan volgens hem niet weer gebeuren. “We moeten echt gaan knokken met z’n allen voor de club en stad. Als we winnen zal het feestje na afloop alleen maar mooier zijn. Het is alleen wel jammer dat onze supporters er niet bij zullen zijn”, brengt Van Rooij zelf het feit op dat er geen NEC-fans aanwezig zullen zijn in stadion GelreDome.

Supporters

Dat heeft alles te maken met de rellen omtrent de derby in oktober. De gemeente Arnhem durft geen grote groep Nijmegenaren te verwelkomen, waarop fans van de Nijmeegse club besloten dan allemaal maar thuis te blijven. Van Rooij betreurt de beslissing, maar snapt de keuze ook wel. “Het zou de wedstrijd zoveel leuker maken. We weten allemaal hoe het GelreDome gevuld is”, knipoogt de rechtsachter. “Daar zou onze achterban makkelijk overheen gaan.”

“Supporters helpen natuurlijk altijd, zeker in uitwedstrijden. Die van ons overtreffen vaak het thuispubliek.” Tijdens een wedstrijd geniet de back enorm van de trouwe fans, hij kan het zelf dan ook niet laten om af en toe even mee te doen. “De liedjes ken ik allemaal wel en zijn heel origineel. Stiekem neurie ik dan even met ze mee, maar daarna gaat de focus weer op het spel. Mijn favoriete liedje is ‘de opa met rollator’, maar ‘de nummer één van Gelderland’ blijft ook mooi. Hopelijk kunnen we dat aan het einde van seizoen weer inzetten, maar wellicht na zondag al. We willen deze week mooi gaan afsluiten in Arnhem”, sluit de goedlachse Van Rooij af.

Foto’s: Orange Pictures