PEC Zwolle ontvangt NEC als laatste uitploeg dit kalenderjaar. De bal rolt zaterdagavond om 20:00 uur voor het laatst dit jaar in het MAC³PARK. De wedstrijd van zaterdag staat in het teken van de jaarlijks terugkerende Memorial Match van de Zwollenaren. Verder heeft PEC geen zorgen op het veld, maar wel over het veld.

In Zwolle maakt men zich op voor de laatste thuiswedstrijd van 2023. NEC is hierin de tegenstander, een traditioneel fijne opponent voor PEC. De Blauwvingers wonnen zeven van de voorgaande twaalf thuiswedstrijden van de Nijmegenaren. Thuisspelen is dit jaar echter geen garantie op succes voor de mannen van Johnny Jansen. PEC haalde slechts zeven punten uit de zeven thuiswedstrijden van dit seizoen. In een gelijk aantal uitwedstrijden werden tien punten gescoord. Dit brengt de promovendus op zeventien punten uit veertien wedstrijden, waardoor PEC zichzelf terugvindt op een keurige negende plek in de Eredivisie.

Memorial Match

De laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar is standaard de Memorial Match bij PEC Zwolle. Tijdens deze wedstrijd staat men stil bij alle overleden supporters en sponsoren van de club. Om ieders dierbaren te herdenken had PEC bedacht de lichten te doven voor aanvang van de wedstrijd en alle aanwezige supporters sterretjes aan te laten steken. De bedachte actie kon echter niet op steun van de gemeente Zwolle rekenen en werd twee dagen voor de wedstrijd van tafel geveegd. Dit tot grote ergernis onder supporters, die op sociale media hun onvrede uitspreken. Het verbieden van sterretjes wordt op X “schandalig” en “respectloos” genoemd en burgemeester Snijders wordt uitgemaakt voor een “pannenkoek”. In plaats van sterretjes is gevraagd aan supporters om de zaklamp van de telefoon te gebruiken.

Over het spel op het veld mag in Zwolle niet geklaagd worden, over het veld zelf des te meer. Waar het hoofdveld van PEC eerder dit seizoen nog als beste van alle Eredivisieclubs beoordeeld werd, is de kwaliteit van de trainingsvelden extreem slecht. Zó slecht, dat de Zwolse formatie regelmatig van trainingslocatie moet wisselen om een degelijk veld te vinden. Door de hevige regenval van de afgelopen maanden is het eigen trainingsveld onspeelbaar geworden. Daarom pendelen Jansen en zijn mannen tussen meerdere natuur- en kunstgrasvelden in de omgeving. Hoofdcoach Jansen laat merken de faciliteiten niet topniveau-waardig te vinden. Zijn voorganger, Dick Schreuder, liet ook al blijven verbijsterd te zijn over de gang van zaken bij de Zwollenaren. De ex-coach van PEC liet weten dat tijdens trainingen van zijn ploeg schoolklassen het complex op kwamen om gymles te krijgen.

Ferdy on fire

De grote man aan Zwolse zijde is momenteel Ferdy Druijf. De spits, die voorheen uitkwam voor NEC, draait een prima seizoen en vond al vijf keer het net in twaalf optredens. Hiervan maakte hij er drie in de monsterzege van afgelopen week, waarin FC Volendam met liefst 5-0 te kijk werd gezet. Het leverde de spits een verkiezing uit in het Team of the Week van het populaire voetbalspel FC 24, de opvolger van FIFA. Dit deed Druijf overigens als invaller. Lennart Thy is de eerste spits onder Jansen en wist ook al vier keer raak te schieten. Jansen beschikt over een redelijk fitte selectie en mist alleen Samir Lagsir, Divaio Bobson en Lennart Czyborra al langere tijd wegens uiteenlopende blessures. Oppassen is het voor Anselmo García MacNulty, die bij een gele kaart van arbiter Van Boekel geschorst is.

Vermoedelijke opstelling PEC Zwolle: Schendelaar; Van Polen, Kersten, Lam, MacNulty; Thomas, Buurmeester, Van den Berg; Namli, Thy, Velanas

Foto: Rob Koppers