Jasper Cillessen vertrekt definitief bij NEC. De doelman uit Groesbeek maakt een transfer naar het Spaanse Las Palmas. Hierbij komt er een einde aan de tweede periode van Cillessen bij de Nijmeegse club, eentje met enorme hoogte- en dieptepunten.

Bij Las Palmas tekent de 35-jarige doelman voor twee seizoenen. In Nijmegen had Cillessen nog een contract tot 2025. Las Palmas betaalt dus een transfersom voor Cillessen. Over de hoogte van het bedrag is nog niets bekend.

Technisch directeur Carlos Aalbers ligt de transfer van Cillessen toe op de website van NEC. “Toen Las Palmas zich meldde en Jasper aangaf open te staan voor een transfer, wilden we daar als club aan meewerken. Tegen het einde van de carrière is plezier een belangrijke voorwaarde en Jasper heeft een grote staat van dienst voor onze club. We wensen Jasper heel veel succes in Spanje en hopen dat we in de toekomst nog iets voor elkaar kunnen betekenen.”

Tekst gaat verder onder het X-bericht.

Debuut

De doelman doorliep vanaf zijn twaalfde de jeugd van NEC en brak op 21-jarige leeftijd door in De Goffert. Door een blessure van eerste keeper Gabor Babos mocht Cillessen zijn debuut maken voor NEC tijdens de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen. Het duel eindigde in 2-2, maar de jonge Groesbeker maakte een goede indruk en hield dit vast gedurende de rest van het seizoen. Toen Babos namelijk terugkeerde van zijn blessure, kreeg hij zijn plek onder de lat niet terug.

Na een sterk debuutjaar vertrok Cillessen voor iets meer dan drie miljoen euro naar Ajax, waar hij uiteindelijk vijf jaar zou keeper. Vervolgens maakte hij een transfer naar het grote FC Barcelona, waar hij samenspeelde met internationale supersterren als Lionel Messi, Luis Suarez, Neymar en Andres Iniesta. In Catalonië was de Nederlander de tweede doelman en kwam hij uiteindelijk tot 32 optredens in drie jaar tijd. Vooral in de beker mocht Cillessen het laten zien en de Copa del Rey werd twee keer gewonnen tijdens de periode van de Nederlander in Barcelona.

Terugkeer

Na twee wisselende seizoenen bij Valencia CF keerde Cillessen, inmiddels international van het Nederlands elftal waarmee hij tijdens het WK van 2014 in Brazilië een bronzen medaille won, terug op het oude nest. Ondanks dat NEC geen nieuwe keeper zocht, Mattijs Branderhorst keepte daarvoor erg sterk, werd Cillessen teruggehaald naar Nijmegen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

In de Keizerstad wilde Cillessen zich weer laten zien aan het Nederlandse publiek en met name de bondscoach. Het WK van 2022 is zijn grote doel, maar deze valt in duigen. Louis van Gaal passeert de doelman en dat laat zijn sporen na. Na een ijzersterke eerste seizoenshelft bij NEC, komt de klad erin bij Cillessen. Na het misgelopen wereldkampioenschap maakt de keeper wat fouten, die men normaal niet van de hem gewend is. Desondanks blijft Cillessen enorm geliefd bij het NEC-publiek, dat hem een hart onder de riem steekt.

Tekst gaat verder onder het X-bericht.

Na de zomer keert Cillessen sterk terug. Hij houdt meermaals zijn ploeg op de been en is een van de sterkhouders in de ploeg van trainer Rogier Meijer. Zo is de doelman een belangrijke schakel in het behalen van de bekerfinale van de Nijmeegse club, door een geweldige redding in de slotfase van de halve finale tegen SC Cambuur. Ook pakt Cillessen voor het eerst een strafschop in Nederland, door een penalty van Luuk de Jong te keren tijdens de overwinning van NEC op PSV (3-1). Het levert misschien wel het meeste gejuich op in De Goffert tijdens het seizoen 2023/24.

Tekst gaat verder onder het X-bericht.

Tijdens de play-offs gaat het echter mis. Een onschuldige vrije trap valt ongelukkig binnen en Cillessen steekt de hand in eigen boezem. Niet NEC maar Go Ahead Eagles gaat naar de finale van de play-offs om Europees voetbal.

Een ongelukkig einde aan de tweede periode van Cillessen bij NEC. Hij leek zijn carrière te gaan afsluiten bij zijn jeugdliefde, maar kiest er toch voor om terug te keren de Spaanse La Liga. Las Palmas biedt hem die kans. Het betekent het einde van een exponent uit de jeugd van de Nijmegenaren, die de Europese top haalde en terugkeerde op het oude nest. Uiteindelijk komt Cillessen tot exact 100 duels voor NEC.

Foto’s: Orange Pictures