NEC heeft vrijdag een zwaarbevochten punt gepakt tegen koploper Jong Ajax. Hoewel het er lange tijd niet naar uitzag dat NEC met punten naar huis zou gaan, kwam NEC in de slotfase terug tot 3-3.

NEC begon ten opzichte van vorige week ongewijzigd aan het duel met Jong Ajax. Daar ontbraken door de doordeweekse bekerwedstrijd tegen Spakenburg belangrijke spelers als Lassina Traore, Jurgen Ekkelenkamp en Ryan Gravenberch, samen goed voor 30 goals dit seizoen. Daardoor startte de 17-jarige Brian Brobbey in de punt van de aanval.

NEC begon aardig en had binnen vijf minuten op voorsprong kunnen staan. Eerst was het Anthony Musaba die na een goede actie stuitte op doelman Kjell Scherpen, uit de corner daarna was het Josef Kvida die op de lat kopte. Daarna nam Jong Ajax de regie over, hoewel het niet tot doelpogingen kwam, die niet in de tweede ring eindigden. Sterker nog, Jellert van Landschoot was verder nog het dichtste bij de openingstreffer, maar zijn poging vanaf randje zestien ging net over de goal.

De laatste actie voor de rust was meteen de beste van de kant van Jong Ajax. Danilo kapte vanaf de rechterkant kinderlijk eenvoudig Bas Kuipers uit en schoof de bal toen met links in de verre hoek voorbij Mattijs Branderhorst. 

Vlak na de rust had NEC de kans om snel weer op gelijke hoogte te komen. Anthony Musaba ging over de knie in het zestienmetergebied. Zian Flemming, vorige week nog beroofd van een doelpunt, nam revanche door de bal keurig via de binnenkant van de paal binnen te schuiven. Toch kon NEC daar niet lang genoegen, want de defensie werd al snel dwars door het midden verslagen. In een sprintduel was Brobbey veel te snel voor Josef Kvida en via een been van de Tsjechische verdediger belandde de bal in het net.

Na een flink uur leek het duel beslist te zijn. Een tiki-taka doelpunt van de Amsterdammers vlak voor de goal van Branderhorst legde de defensieve zwakheden van NEC wel heel duidelijk bloot. Brobbey stond aan het einde van de knappe combinatie en zette Ajax op 1-3.

Hoewel NEC daarna amper aanspraak maakte op een goal, kwam het wel terug tot 2-3. Musaba werd door Mart Dijkstra de diepte ingestuurd en met een man in de rug wist de rechtsbuiten de bal knap uit de draai langs keeper Kjell Scherpen te schieten. Met verse wissel Etien Velikonja kwam NEC in de slotfase zelfs terug tot 3-3. De Sloveense spits haalde de achterlijn en legde goed terug op Flemming, die zijn tweede van de wedstrijd mocht binnenschuiven. 

Scoreverloop:
45+1′ Danilo Pereira (Alex Mendez) 0-1
49′ Zian Flemming (strafschop) 1-1
53′ Brian Brobbey (Kenneth Taylor) 1-2
64′ Brian Brobbey (Sontje Hansen) 1-3
77′ Anthony Musaba (Mart Dijkstra) 2-3
87′ Zian Flemming (Etien Velikonja) 3-3

Gele kaarten: Flemming, Van Eijden, Kuipers, Musaba, Wolters (NEC), Van Gelderen (Jong Ajax)

Scheidsrechter: Jannick van der Laan

Opstelling NEC: Mattijs Branderhorst; Bart van Rooij, Rens van Eijden (C), Josef Kvida, Bas Kuipers; Mart Dijkstra (80′ Etien Velikonja), Zian Flemming, Jellert van Landschoot; Anthony Musaba, Ole Romeny (64′ Dirk Proper), Jonathan Okita (74′ Randy Wolters).

Opstelling Jong Ajax: Kjell Scherpen; Liam van Gelderen, Jurrien Timber, Kik Pierie (C), Juan Carlos Familia Castillio; Jasper ter Heide, Alex Mendez, Kenneth Taylor; Quinten Timber, Brian Brobbey (78′ Naci Ünüvar),  Danilo Pereira (62′ Sontje Hansen).

Foto: Rob Koppers