NEC heeft voor de negende opeenvolgende Eredivisiewedstrijd niet gewonnen. In de eigen Goffert leek Go Ahead Eagles lange tijd te sterk, maar kwam NEC knap terug van een 1-3 achterstand, door een doelpunt van Philippe Sandler, die zijn debuut voor NEC in de Eredivisie maakte (3-3).

NEC rechtte afgelopen woensdag in de beker tegen Fortuna Sittard de rug na de blamage tegen Sparta. Het was voor de Nijmegenaren de eerste thuisoverwinning dit seizoen. De laatste overwinning in de Goffert van de ploeg van Rogier Meijer in de Eredivisie dateert van 8 mei 2022. Nota bene tegen de tegenstander van vandaag: Go Ahead Eagles. De Nijmegenaren moesten winnen om niet te ver naar onderen te hoeven kijken. Het zag ploegen onderin punten pakken. Vitesse won zaterdag van FC Emmen en ook Excelsior pakte knap drie punten tegen AZ.

Een meevaller voor NEC was dat Ivan Márquez op tijd fit was om te starten aan het duel. De Spanjaard was vooraf nog een twijfelgeval. NEC begon dominant aan het treffen met Go Ahead Eagles. Je zag dat de Nijmegenaren iets te bewijzen hadden. De dominantie van NEC werd al snel omgezet in een voorsprong. Oussama Tannane stuurde de verdediging van Go Ahead helemaal het bos in om vervolgens rustig de 1-0 binnen te schuiven. Na de goal werd Go Ahead sterker. Ze zetten de Nijmegenaren meer onder druk en dat resulteerde in de 1-1. Een voorzet van José Fontán bereikte de volledig vrijstaande Isac Lindberg. De spits kopte feilloos raak. NEC moest van vooraf aan gaan beginnen. Dat probeerden de Nijmegenaren ook. Vooral Pedro Marques, die de voorkeur kreeg boven Nany Dimata, was bedrijvig.

Toch was het niet NEC, maar Go Ahead dat licht tegen de verhouding in op voorsprong kwam. Geklungel achterin van onder andere Terry Lartey Sanniez zorgde ervoor dat de bal bij Bobby Adekanye belandde. Die kon door de fout makkelijk binnenwerken. NEC moest iets anders proberen. De Nijmegenaren ontbrak het opnieuw aan stootkracht. Marques was de enige man die echt in de punt opdook. Mikkel Duelund en Magnus Mattsson wisselden elkaar af voorin, maar bleven toch wat meer hangen rond de zestien. Hierdoor konden voorzetten makkelijk worden weggewerkt door Go Ahead. Meijer moest opnieuw aan het puzzelen, want op deze manier ging het hem niet worden. Een striemend fluitconcert leidde de rust in in Nijmegen.

Meijer gooit systeem om

Met de wissel in de rust probeerde Meijer iets te forceren. Verdediger Lartey Sanniez, die een fout maakte bij de 1-2, werd vervanger door Elayis Tavsan. Hiermee stapte Meijer alweer af van de formatie met vijf verdedigers, die zo goed werkte tegen Fortuna Sittard. Die omzetting leek niet het gewenste effect te hebben. Al na zes minuten in de tweede helft vergrootte Go Ahead de voorsprong naar 1-3. De grensrechter keurde de goal eerst nog af vanwege buitenspel, maar nadat de VAR nog een keer had gekeken, werd de goal toch goedgekeurd.

Het thuispubliek keerde zich tegen de Nijmegenaren. De passie ontbrak bij NEC en dat zagen de supporters ook zo. Door de 1-3 was NEC gebroken. Veel foutieve passes en slordigheden maakten het haast onmogelijk om tot fatsoenlijke kansen te komen. Go Ahead zakte het laatste half uur ver in op eigen helft. Ze lieten de bal aan NEC. De ploeg van Rogier Meijer deed daar echter, zoals vaker, weinig mee. De Eagles vertraagden het spel waar mogelijk. Het leek er niet meer in te zitten totdat daar opeens de aansluitingstreffer was. Via een voorzet kwam de bal bij Elayis Tavsan. Die poging werd nog van de lijn gehaald, maar daar stond Mattsson om zijn eerste van het seizoen te maken.

Door deze goal werd het weer spannend en kreeg NEC weer geloof. Het publiek ging er weer achter staan, wat zorgde voor een kolkende Goffert. Een goal leek NEC echter niet meer te gaan maken, totdat invaller Philippe Sandler in de laatste seconden gelijk maakte. NEC zal nu verder moeten. Het spel was nog steeds niet goed en volgende week wacht een serieuze test. Dan gaat de ploeg van Meijer op bezoek bij PSV. Het zal dan in ieder geval een stuk beter moeten, wil NEC een resultaat halen.

Wedstrijdverloop:
3′ 1-0 Tannane
9′ 1-1 Lindberg
41′ 1-2 Adekanye
51′ 1-3 Edvardsen
78′ 2-3 Mattsson
93′ 3-3 Sandler

Geel: Marquez, Tannane, El Karouani (NEC)

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Lartey Sanniez (46′ Tavsan), Márquez (84′ Bronkhorst), Verdonk (75′ Sandler), El Karouani; Tannane, Schöne, Mattsson; Marques (62′ Dimata), Duelund (62′ Cissoko).

Opstelling Go Ahead Eagles: De Lange, Deijl, Amofa (90′ Nauber), Idzes, Fontán; Rommens, Willemsson, Linthorst (84′ Llansana); Adekanye (71′ Berden), Lidberg (84′ Sow), Edvardsen.

Scheidsrechter: Danny Makkelie

Aantal toeschouwers: 12.500

Foto: Rob Koppers