Het begrip ‘besloten trainen’ heeft bij NEC een ietwat andere betekenis. Meestal is bij de voorlaatste sessie voor een wedstrijd dit seizoen de pers niet welkom, zoals dat vorig seizoen onder Jack de Gier ook regelmatig het geval was. Voor Telstar-uit werd dat eenmalig veranderd: de donderdagtraining was besloten. Alhoewel… besloten kun je het niet noemen. Een kort verslag van de ochtend.

Het komt dit seizoen niet vaak voor dat ik een training van NEC zie. Sommige mensen zijn op een doordeweekse ochtend om half elf gewoon aan het werk of zitten op school, of hebben helemaal geen zin om meer dan één keer per week in de kou naar een groep matig presterende spelers te kijken. Donderdag is dat voor een keer anders. ForzaNEC stuurde onlangs een vacature de deur uit en met een van de kandidaten spreek ik af bij de training van donderdag.

Tijdens mijn trouwe NEC-nieuwsrondje zie ik woensdagavond plots een bericht van Omroep Gelderland met de karakteristieke foto van een hek: NEC sluit opnieuw de poorten bij de training. Heb ik weer. Wil ik een keer langskomen, hebben de trainers liever geen pottenkijkers. Normaal gesproken is de training van woensdag altijd besloten voor de pers, maar verandering van spijs doet eten. Alleen: de club heeft ForzaNEC niet op de hoogte gebracht van deze wijziging.

En dus loop ik donderdagochtend iets voor half elf gewoon door de bossen van het Goffertpark richting het trainingsveld. Even lijkt het alsof het bericht van de besloten training bij iedereen is aangekomen, behalve bij mij. Buiten de spelers en staf is er namelijk helemaal niemand op of rond het veld. Maar waar ik bij een besloten training denk aan grote doeken die elk zicht ontnemen, staat de poort wagenwijd open. Niet eens een beveiliger of steward die me wegstuurt. "Hé, heb jij nou een bloknootje? Wegwezen, persmuskiet!" Nee, ik kan gewoon het terrein op.

Een persoon is me al voorgegaan en bekijkt het schouwspel. Er volgt nog iemand. En nog iemand. Ook Spakenburg-trainer Eric Meijers, die om de hoek woont, is weer van de partij. Het trainerstrio ziet vanuit hun ooghoek steeds meer mensen aankomen. Ze lijken me te herkennen. "Hij is toch journalist?", hoor ik er een vragen. De ander knikt instemmend. Van wegsturen komt het niet. Ook niet als algemeen directeur Wilco van Schaik aan komt lopen en de mensen vriendelijk begroet. Het groepje fans praat ondertussen al over de mogelijke overname van Marcel Boekhoorn.

Het partijspel begint. Jonathan Okita, Tom van de Looi en Tom Overtoom trainen apart. Die spelen vrijdag dus niet. De basis is duidelijk, voor de verandering vormen de spelers met een hesje de reserves. Ze spelen in een 5-3-2-formatie. Slim, zo speelt Telstar ook. Wie van de drie trainers zou dat hebben bedacht? Mart Dijkstra maakt vanuit een corner een prachtdoelpunt. Nu nog in de wedstrijd. De besloten training voor de pers is vermakelijk. En de opstelling is bekend.

Dan komt ook de clubwatcher van De Gelderlander aan. Hij heeft even vrijaf en zegt puur als supporter aanwezig te zijn. "Is het besloten, ja?", vraagt hij terwijl hij om zich heen kijkt. Er staat inmiddels een vijftiental mensen. "Tuurlijk, besloten…"

De besloten training voor pers is al eerder in het leven geroepen en vorig seizoen bijvoorbeeld gehanteerd door De Gier, die het zat was dat alles telkens maar weer opgeschreven moest worden. Tijdens het trainingskamp in Spanje waren de aanwezige journalisten vaker met elkaar aan het klaverjassen dan dat ze een training van NEC zagen. Maar ja, wat is nou een besloten training voor journalisten? De poort staat open, het hek is niet afgeschermd. Het is meer alsof de club netjes aan het journaille vraagt of ze deze keer niet willen komen, of pas later, zodat er wat tactische snufjes getest kunnen worden. De meeste houden zich er wel aan. Dan komen ze een uurtje later en vragen ze aan een van de mensen die er al wel om half elf waren hoe NEC gaat spelen. Snapt u de zinloosheid? Een besloten training voor iedereen, dus ook voor fans, deed in het verleden nogal wat stof opwaaien bij een volksclub als NEC. Als compromis mogen fans wel komen, maar de pers niet. Het haalt alleen heel weinig uit om het op deze manier te regelen.

Zo ook donderdag. Rond half twaalf komen de vaste volgers van NEC ook het terrein opgelopen. Een grote groep is dat niet. Iemand van De Gelderlander, een cameraman en interviewer van RN7 en uiteraard Jan Sommerdijk van Omroep Gelderland. "Jan, wil je de opstelling weten?", wordt hem gevraagd. Nee, hij weet ‘m zelf al. Staat zelfs al online, want de training van woensdag was niet besloten.