Hij mag voor het eerste mee op een trainingskamp naar het buitenland. Kas de Wit traint al een tijdje mee met de eerste selectie, maar tot een debuut kwam het nog niet. In oefenwedstrijden in de voorbereiding maakte de 19-jarige aanvallende middenvelder al wel wat minuten. Zo ook in Estepona, bij het verloren duel tegen FC Emmen (3-2). “Tannane is mijn grote concurrent. Onze speelstijlen lijken wel op elkaar.”

De Wit is blij dat hij afgelopen week mocht afreizen naar Mijas. “Met Hoenderloo erbij is het mijn tweede trainingskamp. De eerste keer in Spanje. Met dit lekkere weer heb ik het zeker naar mijn zin. Het is zwaarder dan een normale trainingsweek ja, laat ik het zo zeggen”, lacht de jongeling. “De beentjes voelen al wat zwaar. We trainen elke dag twee keer en dan ook nog een wedstrijd erbij. Dat maakt het wel pittig.”

Kwaliteiten en concurrentie

Tot een Eredivisie-debuut kwam het nog niet. De meeste supporters kennen hem als bankzitter. “Ik ben een creatieve speler, met een actie in huis en ik kan een doelpunt maken. Zowel op linksbuiten als op de ‘nummer 10′ positie kan ik uit de voeten”, omschrijft De Wit zijn kwaliteiten. Op beide posities is de concurrentie niet mals. Zeker op ’10’ met Oussama Tannane, Mikkel Duelund, Jordy Bruijn en soms ook Magnus Mattsson voor je is dat niet makkelijk. “Tannane is een goede speler, een grote concurrent natuurlijk. Hij is moeilijk om uit het elftal te spelen. Ik blijf gewoon mijn best doen, lekker trainen en dan komt die kans vanzelf wel. Hopelijk zorgt dat voor een debuut bij NEC, maar dat is natuurlijk aan de trainer.”

Ondanks de concurrentie heeft De Wit natuurlijk ook een hele hoop aan de ervaren spelers en dan zeker de Marokkaanse spelmaker op zijn positie. “Tannane is iemand die super creatief is en heeft een goede trap. Misschien hebben we wel een beetje dezelfde speelstijl. Hij neemt mij daar ook in mee, met tips bijvoorbeeld. De oudere jongens hebben al veel ervaring in het profvoetbal, sommige al zo’n vijftien jaar. Daar leer je heel veel van.”

Het contract van De Wit loopt aankomende zomer af in Nijmegen. De jongeling hikt tegen een officieel debuut aan en dus is een nieuw contract zeker een optie. “Als ik lekker blijf voetballen dan komt dat allemaal vanzelf. Tuurlijk ben je er wel mee bezig, maar ik focus mij op het voetbal zelf”, houdt hij zich op de vlakte. “Het contract loopt af, dus je denkt wel na over zaken als perspectief en speelminuten”, eindigt De Wit.

Foto’s: ForzaNEC.nl