Peter Hyballa staat sinds deze zomer als hoofdtrainer van NEC aan de zijlijn. Na tien speelrondes in de Eredivisie is de voornaamste conclusie, naast zijn opvallend fanatieke gedrag tijdens wedstrijden, de voortdurende wisseling van de wacht in de basiself van NEC. Aan de ene kant heeft Hyballa een aantal spelers die hij tot nu toe elke wedstrijd opstelde. Keeper Joris Delle, centrale verdedigers Dario Dumic en Wojciech Golla, centrale middenvelders Gregor Breinburg en Janio Bikel, en spits Kevin Mayi. Bij de rest van de posities wordt vaak gewisseld van voorkeur. 

Mikael Dyrestam speelde de laatste vier wedstrijden als rechtsback. Voor die periode hadden Michael Heinloth (vier wedstrijden) en Robin Buwalda (twee wedstrijden) echter de voorkeur boven de Zweed. Ook de linksbackpositie was de afgelopen weken een punt van discussie. Voor de komst van Andre Fomitschow, die nu vijf wedstrijden startte als linksback, waren achtereenvolgens Buwalda, Dyrestam, Buwalda en Heinloth de linksback. De verdediging lijkt nu echter vast te staan. De laatste vier wedstrijden speelden Dyrestam, Dumic, Golla en Fomitschow telkens de volle negentig minuten.

De laatste overgebleven plek op het middenveld tussen Breinburg en Bikel is bijna altijd Julian Von Haacke. In de eerste competitiewedstrijd kreeg de meer offensieve middenvelder Stefan Mauk de voorkeur boven de Duitser, maar de jonge Australiër speelde sindsdien geen minuut meer. In speelronde vijf was Taiwo Awoniyi de tweede spits bij afwezigheid van de geschorste Duitser.

Een andere Duitser is ook over het algemeen basisspeler bij NEC. Rechtsbuiten Reagy Ofosu speelde in acht van de tien Eredivisieduels als basisspeler. Tegen Willem II en Vitesse werd hij echter buiten de basis gehouden voor respectievelijk Awoniyi en Jay-Roy Grot. Op de positie van linksbuiten strijden ook drie spelers. Quincy Owusu-Abeyie speelde de eerste zes wedstrijden van de competitie als basisspeler, maar werd daarna uit de basis verdreven. Awoniyi, eerder al genoemd als aanvallende middenvelder achter spits Mayi en als rechtsbuiten, is door Hyballa ook twee keer als linksvoor geposteerd. De laatste twee wedstrijden kreeg echter Mohamed Rayhi de kans. 

Na tien speelrondes maakte Hyballa al gebruik van 21 spelers, waaronder jeugdspeler Arnaut Groeneveld. De enige veldspeler zonder minuten is clubicoon Jeffrey Leiwakabessy, wiens rol haast op die van een assistent-trainer lijkt. De op dit moment tijdelijk weggestuurde Sam Lundholm mocht al vier keer invallen, maar mocht nog nooit vanaf de start beginnen. Datzelfde geldt voor Ferdi Kadioglu (drie wedstrijden), Fabian Gmeiner en Groeneveld (beiden één wedstrijd). Doordat Joris Delle tot nu toe nog geen minuut miste, hebben Joshua Smits en Marco van Duin nog geen officiële minuten gemaakt dit seizoen.

Alleen in speelronde 3 en speelronde 8 veranderde Hyballa niks aan zijn basisopstelling. Dat waren uitgerekend de twee speelrondes waarin NEC drie punten pakte, tegen SC Heerenveen en Roda JC. Opvallend? Misschien niet. Spelers hebben wellicht stabiliteit en duidelijkheid nodig om goede resultaten te halen. Wellicht een les voor Hyballa als het gaat om wisselbeleid. Of dat deze week ook zo is, moet nog blijken, maar vermoedelijk zal dat niet het geval zijn. Jay-Roy Grot zal naar alle waarschijnlijk namelijk niet nog eens als rechtsbuiten starten tegen FC Utrecht aankomende zondag.

Foto: Rob Koppers