Dat meerdere jeugdspelers van NEC meereizen op trainingskamp gebeurt al jaren, maar als het aan nieuwe trainer Pepijn Lijnders ligt, krijgen de jongelingen ook echt een kans. In zijn tijd bij Liverpool sprak de 34-jarige trainer uitgebreid over zijn visie op de jeugdacademie van een club. Hieronder een monoloog van Lijnders, een jaar geleden opgetekend door The Times.
Lijnders: Om op het hoogste niveau mee te kunnen doen met eigen spelers is het een groot voordeel als je een jeugdopleiding creëert die spelers ontwikkelt in een bepaalde speelstijl. Hierdoor wordt de stijl de spelmaker, in plaats van dat je een spelmaker koopt. Als je een of twee spelers de kans geeft, opent het deuren voor de rest.
De speelstijl van het eerste elftal moet ook de speelstijl zijn die je in de jeugdopleiding hanteert. De grootste ontwikkeling bereik je door allemaal op dezelfde manier te spelen. Een groot voordeel van het zelf opleiden van spelers is de vader/zoonrelatie die erbij hoort. Zo’n relatie is gebaseerd op loyaliteit. Als een speler in de toekomst een belangrijke keuze moet maken, zal hij aan van alles denken, maar ook dat wij hem een kans hebben gegeven.
In het moderne voetbal zie je niet vaak meer een groep spelers die lang bij elkaar blijven en dezelfde cultuur kennen. Je ziet juist dat spelers samen komen vanuit allerlei plekken en vaak voor een korte periode. De belangrijkste persoon om duidelijkheid te creëren wat betreft de speelstijl en de organisatie is de trainer. De samenwerkingen, de grote lijnen, de spelers die beter met elkaar samenwerken; daar moet de trainer voor zorgen en dat is een enorme taak.
In het verleden had iedere club een kerngroep van spelers met dezelfde cultuur. Zij bepaalden de manier van spelen. De trainer kwam daarbij. Als er een toptrainer voor zo’n groep stond, wonnen ze alles. Kijk naar Arrigo Sacchi bij AC Milan of Johan Cruijff en Louis van Gaal bij Ajax. Met je eigen opleiding kun je zorgen voor wat er in het verleden al was: een groep spelers die lang met elkaar samenspelen.
Waar ik naar zoek bij jeugdspelers? Karakter staat op de eerste plaats, dan pas komt talent. Talent omdat het een complex spel is. Talent kun je op verschillende manieren zien. Als je een snelle denker bent, maar niet zo snel met je benen, kun je nog steeds een talent zijn. Maar karakter, de passie, de ambitie… Liefde voor het spel is de belangrijkste kwaliteit die de motor van een speler laat draaien. Passie en ambitie stimuleren de ontwikkeling voor 99 procent.
De staf van het eerste elftal is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van jeugdspelers, niet de opleiding. De staf moet plannen, projecten starten, de ontwikkeling stimuleren en de spelers kennen vanaf een jonge leeftijd. Op het moment dat je als club je academie en je eerste team scheidt, heb je niets meer. De beste teams in de wereld hebben één ding gemeen: de mentaliteit.
Het is de mentaliteit van één club: met onze visie, onze toekomst en ons ideaal. Wat maakt ons speciaal en herkenbaar? Dat is indirect wat we aan de fans willen tonen. We willen hun passie representeren. Daarom kiezen we voor deze stijl, omdat het alles samenvoegt: de manager, de trainers, de spelers, de staf, de jeugdspelers, de fans. Dat moet allemaal samenkomen. Op termijn kun je dan meedoen.