Brad Jones is de man die het keepersprobleem van NEC moet gaan oplossen dit seizoen. Maandag tekende de 33-jarige Australiër een contract dat hem tot het eind van het seizoen aan de club bindt. De blessures van Hannes Halldorsson en Joshua Smits maakten het trainer Ernest Faber er niet makkelijker op, en na de contractbreuk van Benjamin Kirsten was er opnieuw een nieuwe keeper nodig. Jones lijkt de ideale oplossing, maar wat is zijn achtergrond eigenlijk?

 

Eén ding is zeker, Brad Jones is een man die enorme hoogte- en dieptepunten heeft gehad in zijn carrière tot nu toe. Zijn profcarrière begon toen hij op zeventienjarige leeftijd een contract kreeg aangeboden bij Middlesbrough, waar hij daarvoor twee jaar in de jeugdopleiding zat. Landgenoot Mark Schwarzer was op dat moment keeper van het eerste elftal, dus een kans om door te breken was er nauwelijks. Na verhuurperiodes aan Blackpool, Sheffield Wednesday, Rotherham United, Stockport County en het Ierse Shelbourne keerde Jones terug bij Middlesbrough. En dit keer niet zonder succes.

 

Doorbraak

Leermeester Schwarzer vertrok in 2008 naar Fulham, waardoor er een plek vrijkwam voor Jones. Middlesbrough gaf hem de kans, maar door blessures volgde er een moeizame start. Hij keepte de helft van het seizoen, maar kon degradatie naar de Championship niet voorkomen. Het seizoen erna bleef hij onder de lat staan, en zijn prestaties bleven niet onopgemerkt. Hij vertrok in 2011 voor 2,3 miljoen pond naar Liverpool, waar Pepe Reina toen eerste keeper was.

 

Luca

Wanneer Jones in mei 2011 terugkeerde bij Liverpool van een korte verhuurperiode aan Derby County, volgde het grootste dieptepunt uit zijn leven. Bij zijn zoon Luca werd leukemie vastgesteld. In november 2011 kwam het vreselijke nieuws naar buiten dat zijn zoon Luca op zesjarige leeftijd was overleden. Hierdoor deed hij een stap terug naar het tweede elftal. Bij de wedstrijden tegen Chelsea en Manchester City werd Luca met een minuut stilte herdacht.

 

Hoogtepunt

In april 2012 begon tweede keeper Alexander Doni tegen Blackburn in de basis bij Liverpool vanwege een schorsing van Reina. Hierdoor kwam er voor Jones een plaats op de bank vrij. Doni moest vroeg in de tweede helft vertrekken met een rode kaart en Blackburn kreeg een penalty. Jones viel in en maakte hierdoor zijn eerste minuten voor Liverpool. Meteen kreeg hij Yakubu voor zich vanaf elf meter. Het is ongelofelijk, maar hij deed het. Hij stopte de penalty in zijn eerste balcontact voor de club waar hij van jongs af aan fan van was. Zijn eerste reactie is zijn linkerarm die omhoog gaat en wijst naar zijn zoon, Luca.

 

De Australiër tekende in december 2012 een nieuw contract en keepte in totaal 24 wedstrijden voor Liverpool, onder andere de halve finale van de FA-Cup in het Wembleystadion. In 2015 besloot Liverpool zijn contract niet te verlengen. Bradford City pikte hem vervolgens transfervrij op, maar zijn contract werd ontbonden na zeven weken en drie gespeelde wedstrijden. In die duels kreeg hij in totaal zes goals om zijn oren.

 

Cijfers

Brad Jones (Armadale, 19 maart 1982) is 191 centimeter lang en speelde vier wedstrijden voor het nationale elftal van Australië. Hij kwam voor Liverpool elf keer in actie in de Premier League, zes keer in de FA cup, zes keer in de League cup, en eén keer in de Europa League.

 

Wij verwelkomen Brad Jones bij NEC en wensen hem veel succes.