Er is mateloos kritiek te lezen op de corners en vrije trappen van Lasse Schöne, maar de cijfers bewijzen toch echt iets heel anders. Voetbal International weet woensdag te melden dat Schöne op de zevende plaats in de Eredivisie staat wat betreft geslaagde corners (22 in totaal).

Gemiddeld trapt hij alle voorzetten zelfs het allerbeste. Daarbij gaat het dus om vrije trappen, corners en voorzetten uit open spel. In de meting zijn alle spelers uit de Eredivisie die minimaal tien succesvolle spelhervattingen hebben genomen meegenomen. Schöne gaf 90 voorzetten en zag er 35 bij een medespeler belanden (38,9%). 24 keer leverde het ook direct een doelkans op. Ter vergelijking: Cody Gakpo (PSV) geeft 37,6% van zijn voorzetten succesvol, Orkun Kökcu (Feyenoord) 35,3%.

Slechts twee keer werd een succesvolle spelhervatting ook gepromoveerd tot doelpunt: Édgar Barreto tegen SC Cambuur en Rodrigo Guth afgelopen zondag tegen AZ wisten te scoren op aangeven van de Deense spelmaker. Twee assists lijkt weinig, maar op dat gebied zijn er ook maar vijf spelers die het beter doen.

Een verklaring voor de kritiek zou kunnen zijn dat er slechts twee ploegen zijn die minder doelpogingen met het hoofd kunnen noteren. NEC is niet bepaald een kopsterke ploeg en dat is geen verrassing met alle kleine mannen op het middenveld en in de aanvalslinie. Ondanks dat gegeven gooit Schöne alle corners nog steeds voor de goal en daar heeft hij – zo blijkt nu – groot gelijk in.