Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: de play-offs hebben we volledig uit handen gegeven en als ik zo objectief mogelijk naar ons spel kijk, denk ik ook dat we er momenteel niets te zoeken hebben. Meteen moet ik ook toegeven dat het tranentrekkend slechte voetbal van Utrecht en Feyenoord, die wel in de linkerrij zijn beland, ook geen enkele aanleiding geeft om trots op het Nederlands voetbal te zijn. Dat was misschien wel het mooiste aan de periode Been in 2008, ten opzichte van de 5e plaats met Neeskens. De wijze waarop, was in mijn ogen veel attractiever in 2008!! Mooi aanvallend voetbal, sprankelend, onbesuisd, gedurfd, op karakter en afgedwongen geluk. De ploegen die zich nu ten koste van ons kwalificeren spelen het gehele seizoen net zo slecht als wij nu de laatste maanden en dat maakt het des te moeilijker om er vrede mee te hebben.
Het succes van 2008 heeft NEC op de kaart gezet, het bestuur neergezet als betrouwbaar en visionair door met Mario te verlengen in moeilijke tijden en mij enorm geholpen in alle persoonlijke voetbaldiscussies in de Randstad. De laatste weken reis ik weer wat ongemakkelijker terug naar het midden van Nederland. In 2008 was de maandag  een stukje leuker, moet ik zeggen. Alle standaard top 3 meeloopfans, die vaak de opstelling van hun favorieten niet eens kunnen reproduceren, ontweken je of complimenteerden je afhankelijk van wie we nu weer punten hadden gepakt. Nu vraagt men mij weer glimlachend wat er aan de hand is met NEC? Puntenverlies tegen ADO, De Graafschap en Roda, hoe kan je het zo weggeven? Weten we niet meer wat winnen is?
Natuurlijk kan ik dan in de verdediging schieten en klagen over klassenjustitie van de KNVB als het om El-Ak versus El Hamdaoui gaat. Duidelijker meten met twee maten heb ik overigens in dit voetbalseizoen nog niet gezien, laat staan dat Denneboom ook nog op belachelijke wijze werd vrijgesproken. We kunnen El Hamdaoui als aanstaand voetballer van het jaar en misschien topscoorder niet onthouden van zijn kampioenschapwedstrijd was de ”marketingstrategie” van de KNVB. Daarnaast kan ik klagen over dramatisch fluitende scheidsrechters als Braamhaar en zeker Van Egmond meerdere malen dit seizoen. Niet verkregen penalty’s, inconsequent fluiten, onbegrijpelijke beslissingen, echter dan komen we wel dicht in de buurt van de absurdistische clown Harm van Veldhoven, die tegen beter weten in Roda in de eredivisie probeert te houden en voor alles een complottheorie heeft. Na ”Zeg eens A” en ”Peppi en Kokkie” wederom goed nieuws voor liefhebbers van oude series:  Calimero is weer terug op de beeldbuis. In plaats van de eierschaal zie ik al een oude mijnwerkershelm of Multivlaaidoos op Harm’s hoofd als hij wordt geïnterviewd. De revival van Peppie en Kokkie is te zien bij het diep gezonken voetbalpraatprogramma Voetbal International. Wat zal Johan Derksen balen dat hij humor van het niveau John Lanting heeft gecontracteerd. Rene van der Gijp maakt Seth Gaaikema zelfs tot een leuke eigentijdse cabaretier!! En over Roda gesproken: Wat is die club diep gezonken, terwijl het materiaal toch echt niet slecht is!! Geeft dat nu precies aan dat rust, of liever gezegd onrust, een immense impact heeft op de resultaten….
Maar goed, zoeken naar oorzaken bij anderen zonder naar jezelf te kijken maakt de argumentatie ook ongeloofwaardiger. Kijk maar naar Calimero van Veldhoven. Dus ook ik zoek dan maar de rust in mijn uitleg over wat ik denk dat er aan de hand is met NEC. Dus waarom staan we waar nu staan? Mijn bescheiden mening  betreft het 3 (hoofd-) oorzaken:
1. De onderschatte impact van het vertrek van Wisgerhof.
2. De onrust die in een ploeg sluipt door het vertrek van Mario. NEC is een onderneming. Als je het vertrek van Been vergelijkt met het vertrek van jouw baas/ leidinggevende, zie je ook gedragsveranderingen naar boven komen. 
3. Door een aantal ongelukkige blessures en kaarten die zorgen voor wisselende opstellingen en een gebrek aan scorend vermogen door mentaal risicovolle spelers te huren.
Ook ik mopper in de emotie op Been en consorten tijdens de wedstrijd, maar als bij mij de rust is teruggekeerd, ben ik hem enorm dankbaar voor wat hij betekent en heeft betekend voor NEC. Zo gun ik Peter ook zijn transfer naar Twente en zijn goede spel aldaar in plaats van hem als verrader te bestempelen. Zijn terugkeer in de Goffert was waardig.  Helaas zie ik na de domper tegen Roda toch weer weerzinwekkende teksten van idioten op deze site, die alles en iedereen de ergste ziektes wensen na puntverlies. Machteloos geschreeuw van ongeletterde mafkezen die niet weten wie ze naast de hoofdpersoon nog meer raken met hun weerzinwekkende teksten.
De rust bewaren dus: spelers, supporters en bestuur. Budgettair gezien leefden we verhoudingsgewijs boven onze stand en toegegeven….. het was heerlijk. De play-offs druk van het elftal afhalen en met plezier voetballen brengt vast nog wel wat leuke wedstrijden. De eerste aankopen voor volgend seizoen zijn veelbelovend: Goossens, Ten Voorde, Van Eijden. Wat gaat er nog volgen Carlos?  Andres Oper naar NEC zou ik persoonlijk wel zien zitten in een tandem met Cziommer (naar Heracles?????). In tegenstelling tot eerdere jaren waar we nog niet veilig waren in deze speelronde hebben we ook de luxe dat we de rust kúnnen bewaren. Hoe belangrijk dat is? Vraag dat maar eens aan Calimero.
Pingel.