Syb van Ottele heeft NEC verruild voor SC Heerenveen. De achttienjarige Nijmegenaar kiest voor een vertrek naar Friesland voor de volgende stap in zijn carrière. Hij is zeker niet de eerste Nijmegenaar die als jeugdproduct van NEC nog voor zijn echte doorbraak weggaat. Hieronder vijf eerdere vertrekkers.

Youri Loen

Het is alweer zesenhalf jaar geleden dat Youri Loen in de ravage van de degradatie in 2014 de deur bij NEC achter zich dicht trok. De middenvelder werd eerder al verhuurd aan FC Dordrecht en had niet het gevoel dat hij in Nijmegen veel kansen ging krijgen. Daarnaast was het bij NEC na de degradatie een onzekere tijd en werd er pas relatief laat naar de selectie gekeken. Loen koos daarop voor een vertrek naar Sparta Rotterdam. Hij speelde daarna nog voor Fortuna Sittard, FC Emmen en Almere City. Dit seizoen trok Loen voor het eerst naar het buitenland, naar Doxa Dramas uit Griekenland.

Sylla Sow en Patrick Joosten

Nog geen jaar na Loen volgden Sylla Sow en Patrick Joosten. Het tweetal tekende in 2015 een contract voor drie jaar bij FC Utrecht. Joosten maakte in het kampioensseizoen van NEC zijn debuut en kreeg een contractaanbieding van de Nijmegenaren, maar besloot om daar niet op in te gaan. Sow, die nooit zijn debuut maakte bij NEC en bij de A1 speelde, volgde Joosten naar FC Utrecht. Waar Sow bij Utrecht niet verder kwam dan één Eredivisie-optreden, speelde vleugelaanvaller Joosten meer dan veertig duels voor de club uit de Domstad. Utrecht verhuurde hem ook nog aan VVV-Venlo en Sparta Rotterdam en besloot Joosten afgelopen zomer te verkopen aan FC Groningen. Sow speelt sinds begin 2019 bij RKC Waalwijk, waar hij afgelopen zomer via een arbitragezaak weg probeerde te komen. Dat plan mislukte.

Maarten Paes

Misschien wel het bekendste voorbeeld is Maarten Paes. De talentvolle keeper werd pas op zijn veertiende keeper, maar maakte wel indruk en kwam in Nederlandse jeugdelftallen terecht. Toen hij aanhaakte bij de hoofdmacht van NEC verkeerde de Nijmeegse ploeg in onzekere tijden, met de degradatie in 2017 en de daaropvolgende strijd om promotie. Paes hoopte op een kans, maar kreeg die niet. Opnieuw zag Utrecht zijn kans schoon en in 2018 tekende Paes daar een contract.

Vorig seizoen brak Paes door en in principe is hij daar nu de eerste keeper, al speelde het coronavirus en nu een hersenschudding hem parten. Paes behoort ook regelmatig tot de selectie van Jong Oranje. “Ze hebben veel vertrouwen in me bij FC Utrecht. Ik ben niet voor niets tweede keeper nu. Ik heb totaal geen spijt van mijn keuze. Niks ten nadele van NEC, maar ik zit lekker in mijn vel bij Utrecht. Ik merk dat ik elke week beter word en dat er een duidelijk plan is”, zei Paes in 2019 tegen De Gelderlander.

Morad El Haddouti

NEC heeft een reputatie als het gaat om het ontwikkelen van vleugelaanvallers, maar Morad El Haddouti brak in Nijmegen niet door als ‘de nieuwe Jahanbakhsh’. Trainer Jack de Gier haalde de jongeling begin 2019 bij de eerste selectie en liet hem meegaan op trainingskamp naar Spanje. Vervolgens debuteerde El Haddouti als invaller, maar na zijn tweede wedstrijd bleef hij op de bank en speelde hij geen minuut meer voor NEC. De aanvaller keek vervolgens verder en vertrok naar RKC. Later bleek dat de Waalwijkers in de winter dat El Haddouti mee mocht naar Spanje al interesse hadden.

“RKC wilde me vorige winter al overnemen van NEC”, zei de vleugelspeler tegen het Brabants Dagblad. “Ik heb gewacht. Ik had een goed gevoel bij NEC, waar ik vertrouwen kreeg. Maar de druk van het moeten promoveren werd voor de club steeds groter. Ze zijn mij vergeten. Toen NEC in de play-offs tegen RKC speelde, was ik al op zoek naar een andere club. Dat werd dus RKC.” El Haddouti kwam in 2010 over van Union en speelde in het seizoen 2014/15 in de jeugdopleiding van De Graafschap, om daarna toch terug te keren in Nijmegen.

Foto’s: Rob Koppers