“Nu ben ik al een tijdje weg en ben ik blij dat ik mijn verhaal kan doen. (…) Bewust heb ik mijn mond gehouden, in het belang van de club. Dat klinkt misschien zwak, maar dat is het niet. Als ik direct had gezegd wat er allemaal aan de hand was, dan zou er geen supporter meer voor dit NEC juichen. En juist die mensen zijn me veel waard.”
Youssef El-Akchaoui is net twee weken weg uit Nijmegen als hij in het blad Voetbal International zijn beklag doet over NEC. Niet alleen verbazen de woorden van El-Akchaoui mij, maar ben ik ook verbaasd dat toch een kwaliteitsblad als VI zich hier voor leent. Kritische vragen heb ik in VI gemist. Misschien een bewust keuze van interviewer Freek Jansen, want wie kritische vragen stelt aan El-Akchaoui krijgt een lastig interview.
De laatste jaren was El-Akchaoui uitgegroeid tot een vaste waarde bij NEC. De Marokkaan was onder Mario Been rustiger geworden, wat niet alleen zijn spel ten goede kwam, maar hij kreeg ook minder kaarten en dat zorgde er voor dat de linksback geen wedstrijd miste. Niet alleen was zijn gedrag op het veld beter, dit was ook terug te zien in de gesprekken met de media. Maar in die gesprekken was hij zo ‘lief’ dat het voelde alsof hij een rol speelde als ik de verdediger sprak of zag op tv. Als El-Akchaoui sprak over Mario Been, sprak hij altijd over ‘Meneer Been’. Dit was een overdreven en gespeelde manier om netjes over te komen. Niet één speler praatte over ‘meneer Been’, maar gewoon over ‘de trainer’. Hij deed het ook niet omdat het zo hoorde, hij deed het omdat hij wilde dat mensen hem als een nette jongen zagen.
Dat El-Akchaoui wil dat andere mensen zo over hem denken, verraadt hij zelf in het stuk van VI. Daarin wilt hij weer aangeven hoe aardig en netjes hij is geweest en dat de club dat ook zo zag: “Ik heb ziekenhuizen bezocht, ben bij kinderen thuis geweest, heb lintjes doorgeknipt, ben met probleemjongeren gaan praten, heb onkruid gewied in wijken. Echt alles heb ik gratis voor de club gedaan.”
De verdediger maakt hier twee fouten. De eerste fout is dat hij er bij vertelt dat hij dit allemaal gratis heeft gedaan, want ik krijg weinig sympathie voor een speler die de bestverdienende speler is bij NEC en vervolgens vertelt dat het een eer is dat hij iets gratis doet. Zijn tweede fout is dat hij in dezelfde zin nog aangeeft dat hij het voor ‘de club’ heeft gedaan. Dat is het hem nou juist Youssef. Je moet het niet voor de club doen en omdat mensen je dan sympathiek vinden, je moet het doen omdat je mensen er mee kan helpen.
ForzaNEC.nl heeft ooit een interview met El-Akchaoui afgenomen, maar deze is nooit gepubliceerd. Waarom niet? Omdat meneer El-Akchaoui het niet eens was met de eerste zin in het verhaal, waar werd gesproken over zijn verleden als kaartenpakker. De redacteur die het interview had afgenomen had er volgens de linksback niets van begrepen en door die ene zin wilde hij dat het hele interview niet werd geplaatst. Kritiek moet je niet leveren op El-Akchaoui. Zo praatte hij de laatste weken ook al niet meer met de Gelderlander.
Dit jaar miste hij voor het eerst een penalty bij NEC. Natuurlijk stelden journalisten hem daar vragen over, maar de Marokkaan kon daar niet mee omgaan en reageerde fel op één van hen. Later kwam hij lachend naar me toe om te zeggen dat hij die journalist mooi tuk had, maar ik zag weer even de echte Youssef, die het liefst de journalist de nek had omgedraaid. Vragen stellen over een gemiste penalty van held El-Akchaoui. Hoe durven ze!
Ik ben trouwens benieuwd wat voor een ongelooflijk goed leven je moet hebben als je jezelf druk gaat maken om een Man of the Match-bordje dat steeds scheef wordt gehangen. Ja Youssef, dat zijn wél leuke grappen. Ook de eerste keer, ook de tweede keer en vooral die derde keer. Waarom? Omdat je er zo gepikeerd op reageert. Dat maakt de grap nog alleen maar leuker. Dat is nou voetbalhumor! Maar jij zoekt achter elke boom een vijand. Jij zag mensen steeds vreemd naar je kijken, je merkte een aparte sfeer, mensen hadden iets tegen jou. Je hebt het over een wespennest, jaloezie en afgunst. En zeker, er zullen spelers niet zo blij zijn geweest met jou als aanvoerder, maar is dat zo gek? Een jongen die niet met kritiek om kan gaan, een grote mond heeft en constant roept dat het publiek hem zo graag wil zien lijkt mij ook geen goede aanvoerder. Want sorry Youssef, als iets zeker niet in Nijmegen kan, is roepen dat je populair bent, want dan ben je het meteen niet meer.
Ik kan het interview in VI ook niet serieus nemen en krijg eigenlijk alleen medelijden met de persoon El-Akchaoui. Je zou maar zó het gevoel hebben dat mensen tegen je zijn. Als hij aangeeft ook wel eens in de spiegel te kijken, vraag ik me af wat hij daaronder verstaat… Hij heeft alleen maar kritiek op anderen.
De Marokkaan gaf iedereen bij zijn afscheid een hand, want in het interview geeft hij aan dat je kwaad niet met kwaad moet bestrijden. Maar hij is nog niet weg en hij maakt heel NEC zwart. De waarschijnlijk belangrijkste reden waarom spelers van NEC niet willen reageren op het interview van de verdediger, is omdat ze niet weten waar ze moeten beginnen. Het is de waarheid van meneer El-Akchaoui en hij heeft geen idee dat mensen het wel eens anders kunnen zien. Maar in Duitsland zijn ze blij met hem en hij geeft aan nog nooit zo’n warm gevoel te hebben gehad als daar, dus het is prima zo. 
Op de vraag van de interviewer of een terugkeer nog wel mogelijk is, geeft de Marokkaan aan dat hij een goede band heeft met de supporters, met sponsors en met veel mensen binnen de club. Hij ziet dus wel wat op hem afkomt. “En mocht ik definitief vertrekken, dan wil ik hoe dan ook nog afscheid nemen van de supporters. Dat laat ik me niet óók nog eens afpakken.” Youssef, je hebt dat van jezelf afgepakt. Het zal mij zeer verbazen als nog één supporter klapt voor jou. Je geeft zelf al aan dat al die slechte dingen binnen NEC de reden zijn dat de club zo is afgezakt. Laat het nu sinds je vertrek net weer erg goed gaan met NEC… 
Steven de Jel