De enige keer dat Adrie Bogers eerder als hoofdtrainer actief was, was in het seizoen 2013/14 bij Sparta Rotterdam. Verder was de 52-jarige coach alleen assistent en interim. Het avontuur van Bogers in Rotterdam begon goed, maar eindigde in een domper. Waarom is de vraag, want Sparta deed bovenin mee en kelderde juist na het vertrek van Bogers op de ranglijst.

De aanstelling van Bogers deed een beetje denken aan zijn aanstelling bij NEC van afgelopen dinsdag. Nee, hij werd niet eerst assistent bij Sparta, maar het scheelde niet veel. De Rotterdammers hadden 1. Weinig geld, 2. Speelden in de Jupiler League en waren daarom minder interessant voor trainers en 3. Spraken met trainers die om allerlei redenen niet voor Sparta wilden kiezen. Klinkt bekend, hè?
 
Bogers kwam eind mei 2013 bepaald niet in een gespreid bedje terecht bij Sparta. De Rotterdammers dwaalden al enkele jaren in de Jupiler League en hadden al die tijd maar één doel: promoveren. Het seizoen ervoor liep de club die doelstelling net mis in de play-offs tegen Roda JC (weet je nog, de vrije trap van Mark-Jan Fledderus?). Interim-coach Henk ten Cate vertrok en niet veel later kwam NAC-assistent Bogers over als nieuwe hoofdtrainer.

De Sparta-directeur van toen kennen we in Nijmegen nog wel: Wiljan Vloet. Als algemeen én technisch directeur had de man met de grote ogen zo’n beetje alles te vertellen op Het Kasteel. Met de komst van Bogers wilde hij de passie terugbrengen in het spel van Sparta. De trainer zelf leek een andere visie te hebben: op resultaat spelen en zoveel mogelijk punten pakken.

Na een kwakkelend begin met maar twee overwinningen in zes duels kreeg Bogers de Sparta-machine aan de praat. Zo kreeg Almere City met 4-2 klop en werden Fortuna Sittard, Telstar en De Graafschap elk met 3-0 verslagen. Daartegenover stonden gelijke spelen tegen FC Eindhoven en MVV en een karige 1-0 zege op Achilles’29. Geen haan die ernaar lijkt te kraaien, want na vijftien speelronden staat Sparta tweede. Oké, de eerste plaats is het ultieme doel, maar dramatisch ging het ook niet.

De daaropvolgende nederlaag tegen koploper FC Dordrecht (2-3) was het begin van het einde voor Bogers. De clubleiding van Sparta (lees: Wiljan Vloet) wilde zó wanhopig graag promoveren, dat een tweede plaats met resultaatvoetbal niet voldoende was. Na een nederlaag tegen Jong Ajax en een zege op Helmond Sport volgde een 1-0 nederlaag bij Jong FC Twente. De druppel. Bogers kreeg de maandag na het duel ontslag. Sparta stond derde.

Foto: Orange Pictures