Henk de Jong had niet verwacht dat NEC zo verdedigend zou spelen in de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. De trainer van de koploper van de Keuken Kampioen Divisie vindt dat zijn collega Rogier Meijer er alle recht toe heeft om zijn ploeg zo te laten spelen, maar vond het niet leuk om naar te kijken.

“Ik ben tevreden met 0-0”, zei De Jong tegen ESPN. “In de slotfase koos ik er ook voor om dan maar een punt te pakken. Dan krijgen we in ieder geval niet in de 88ste minuut een goal tegen, zoals vorige week. Ik had nooit verwacht dat NEC zo zou spelen. Zó verdedigend. Toch kregen we een kans of zes. Dan moet je die benutten.”

“Robert en Issa raakten de paal, dus daarin hadden we ook wat pech”, vervolgde De Jong. “Aan de andere kant weet je dat NEC ook countermogelijkheden krijgt. Ze creëerden wat schietkansen. Dat deden we hartstikke goed, op dit veld. Ik heb de jongens een compliment gegeven voor het punt. Natuurlijk hadden we er drie moeten hebben, maar dit is ook reëel.”

Cambuur had het meeste balbezit in Nijmegen. Volgens De Jong had zijn ploeg het ook anders kunnen aanpakken. “Ik wil winnen, maar eigenlijk zijn we te netjes. De mensen thuis zitten te kijken, maar eigenlijk moeten wij gewoon op de bal gaan staan op eigen helft en zeggen: ‘Bekijk het maar, wij spelen uit.’ Maar dat doen we niet, want de mensen thuis willen ook iets zien. Dan wordt er tegen ons gezegd ‘je moet dit en je moet dat’, maar de tegenstander wil helemaal niet. Ik ben gekke Henkie niet.”

NEC pakt nu een punt tegen de koploper, terwijl De Jong vragen kreeg over waar het ‘misging’ omdat Cambuur gelijkspeelde. “Vaak als het 0-0 wordt, dan wordt één ploeg geprezen en de ploeg die aanviel krijgt te horen dat er meer in zat. Kom op hé. Ik ben zeer content met het punt. Ik hoop dat NEC ook zo speelt als andere ploegen hier op bezoek komen. Het is ieders goed recht hè, want ze pakken een punt. Maar je wil ook iets leuks zien als je naar voetbal kijkt.”

Foto: Rob Koppers