Ron de Groot is weer terug als assistent-trainer bij NEC. De zestigjarige clubman is komend seizoen de rechterhand van hoofdtrainer Rogier Meijer. Hij vertelt tegen ForzaNEC over de totstandkoming van zijn terugkeer en zijn doelstelling: promoveren.

De Groot was de afgelopen jaren trainer van Jong NEC, maar dat elftal verdwijnt. "Het beloftenteam wordt de nieuwe onder 21. Wilco zei driekwartjaar geleden al dat die competitie er waarschijnlijk zou gaan komen, waardoor het beloftenteam zou komen te vervallen. De onder 21 gaat onder de voetbalacademie vallen en Iddo Roscher, toen hoofd jeugd, wilde daar zijn eigen trainers hebben."

Daardoor moest De Groot op zoek naar een andere functie. Het verhaal dat hij zelf geen jeugdteam zou willen trainen, klopt volgens hem niet. "Ik had het graag gedaan, maar de academie wilde daar de eigen trainer bij. Dat kan. Ik moest kijken wat ik wilde en er bleef weinig over. Of assistent bij het eerste of iets in de scouting. Maar  ik sta te graag op het veld om iets in de scouting te gaan doen, dus er bleef één optie over. Ik wist alleen niet of die vacature vrij zou komen, maar dat gebeurde uiteindelijk wel."

De Groot werkte eerder al kort samen met Meijer bij het eerste, na het ontslag van Jack de Gier vorig jaar. "We hebben dat een kleine twee manden gedaan met Adrie Bogers erbij. Rogier is een rustige jongen. Hij kwam van de academie en was voor het eerst assistent, keek een beetje de kat uit de boom. Het was prettig werken met hem. Hij heeft een goede visie, wat dat betreft zitten we aardig op één lijn. Het is ook niet de bedoeling dat de een linksom wil en de ander rechtsom."

Volgens het driejarenplan van NEC is het komend seizoen de doelstelling om in de top vijf te eindigen. "Ik heb niet zo veel met doelstellingen", vertelde De Groot. "Het liefst promoveer ik. Moet wel realistisch zijn, natuurlijk, maar ik vind dat wij als club naar de Eredivisie moeten. Het liefst zo snel mogelijk, dus komend seizoen. De club heeft de top vijf als doelstelling. Dat is leuk, maar als je vijfde wordt en je promoveert niet, heb je er nog niet veel aan. Het liefst promoveer ik, via de eerste twee of via de nacompetitie. Dat klinkt misschien raar, maar mijn doelstelling is om naar de Eredivisie gaan. Dan moet er nog wel wat gebeuren. De juiste spelers moeten worden gehaald, daar ligt een uitdaging voor de scouting. Er moet een goede mix van ervaring en talent komen."

Foto: Rob Koppers