Ron de Groot was maandagavond tevreden met de zege van NEC op Jong PSV (1-2). Het spel was zeker niet best, maar de trainer koesterde de drie punten. Want dat was het belangrijkste doel: winnen. NEC boekte zelfs de eerste uitzege sinds 19 oktober 2018. “Het is bijna een half jaar geleden, ja. Maar aan alles komt een eind. Records zijn er om te breken”, zei De Groot tegen FOX Sports.

“Verdedigend was het goed”, vervolgde de interim-trainer. “We stonden goed in de organisatie, gaven weinig weg. Vanuit de counter hebben we kansen gecreëerd op 0-3. Maar aan de bal was het heel slordig. Dat heeft ook met een stukje vertrouwen te maken. Je moet durven voetballen, maar wel het vertrouwen erin hebben. Als dat er nog niet helemaal is, krijg je zulke situaties.”

In de tweede helft hield Mattijs Branderhorst NEC op de been met een redding op een kopbal van Joel Piroe. “Dan blijft het 0-2, maar wij kregen ook kansen op 0-3. Toen de 1-2 viel, werd het nog wel even billenknijpen. In een fase in de tweede helft liepen we veel te ver achteruit. Dan combineert Jong PSV rond de zestien. Dan hoeft de bal maar verkeerd te vallen… Je zag het bij het moment van Frank.”

Er was sprake van enige opluchting in de kleedkamer, maar de spelers van NEC weten dat ze er nog lang niet zijn. “De stemming was toch wel positief. Dit geeft vertrouwen. De enige manier daartoe is wedstrijden winnen. Dit is de eerste stap, maar we hebben nog een lange weg te gaan. We moesten het gat dichten van vijf naar twee punten en dat hebben we gedaan.”

Foto: Rob Koppers