Ron de Groot laat de beloften achter zich en neemt tot het einde van het seizoen de honneurs waar bij het eerste elftal van NEC. De clubman, die vorig jaar nog een tribune naar zich vernoemd zag worden, neemt alweer voor de vijfde keer de rol van interim-trainer op zich. "Dat zou zomaar kunnen ja. Dat hoorde ik vanochtend ook al", lacht De Groot.

Na de vierde keer gaf de 59-jarige trainer echter aan niet meer terug te willen keren als hoofdtrainer. "Ik bereidde me er na de nederlaag tegen AZ al wel een beetje op voor dat ze zouden kunnen komen. Op het moment dat ze bij je aankloppen ben je teveel clubman, dan gaat het toch weer kriebelen. Dan kan ik niet zeggen dat ze het maar uit moeten zoeken. Ik hoefde niet lang te twijfelen en zei snel ‘ja’."

De Groot sprak woensdagochtend over de telefoon met Jack de Gier. "Hij is enorm teleurgesteld. Hij is een echte clubman. Het is zowel voor hem als voor de club heel moeilijk dat dit alles zo gelopen is." Ook Patrick Pothuizen kreeg dinsdag te horen dat hij het veld moest ruimen. De Groot werkte in ’16/’17 samen met Pothuizen bij de beloften. "Ook hij loopt hier al jaren rond. Het is heel frustrerend dat het zo heeft moeten lopen."

Lees ook: NEC kiest voor drie trainers: "Ieder heeft een eigen rol"

Bij de beloften werkte De Groot met Anass Achahbar. De coach neemt de spits voorlopig nog niet mee naar het eerste. "Anass heeft afspraken met de club gemaakt. Hij moet een bepaalde norm halen en dan zal hij weer aansluiten." Michael Lindeman gaf daarnaast te kennen niet meer op het trainingsveld te staan. "Hij laat zijn kennis achter. Hij heeft de afgelopen weken de fysio’s al ingewerkt en die zullen de ingeslagen weg voortzetten. Op de achtergrond blijft Lindeman dan ook gewoon aanwezig tot het einde van het seizoen."

De Groot heeft alles nauwlettend gevolgd dit seizoen. "Het is een seizoen vol ups en downs. We hebben echt hele slechte fases gekend, maar afgelopen weken leek het allemaal goed te komen. Tegen Den Bosch en Roda werden prima overwinningen geboekt. Iedereen verwachtte dat NEC door zou pakken, maar dat je dan tegen beloftenteams moet spelen, is een nadeel. Dat zijn de meest verraderlijke ploegen. Je krijgt eerst het deksel op de neus tegen Jong Ajax en gaat er keihard af tegen Jong AZ."

Nu is het zaak om de ploeg daar bovenop te krijgen. "We moeten een paar plekken gaan klimmen. Vijf punten moeten we inhalen, met nog zes wedstrijden te gaan. We gaan er met de staf alles aan doen om de spelers duidelijkheid te geven, aan te geven wat we precies willen. We moeten ook een beetje geluk hebben, met andere uitslagen, blessures, schorsingen. We moeten niet meer terugkijken, we moeten nu vooruit."

Foto: Rob Koppers