Ron de Groot zag zijn ploeg vandaag voor het eerst verliezen sinds hij het stokje van Jack de Gier overnam en dat betekende ook meteen een uitschakeling in de play-offs. Op bezoek bij RKC Waalwijk blameerde NEC zich en ging het met een kansloze 3-0 nederlaag onderuit.

”Je verliest vandaag op scherpte", zei De Groot tegen FOX Sports. ”Voor rust kom je door een individuele fout achter, dan ga je rusten en weet je dat ze meer geloof krijgen. Na rust zie je hetzelfde beeld als de eerste helft. Dan valt de 2-0 en ook nog de 3-0, dan wordt het moeilijk en hoop je dat je een goaltje maakt vanuit het opportunisme. Maar dat gebeurd niet en ik denk dat we terecht hebben verloren.”

De inzet en de wil om te winnen en te voetballen leken de ontbreken. Al na 20 minuten begonnen NEC’ers met het tijdrekken. ”Soms moet je het tempo eruit halen, soms moet je in hoger tempo spelen. Er waren mogelijkheden om te voetballen, dat deden we zeker de eerste helft te weinig, dat klopt. Maar daarentegen liepen we ook teveel terug. Dat probeerden we recht te zetten in de rust, door iets hoger druk te zetten. Bij tijd en wijlen ging dat aardig. Maar op een gegeven moment valt de 2-0 en dan zie je bij sommige dat het helemaal weg is. Dan valt ook nog de 3-0 en wordt het moeilijk.”

Druijf en Okita scoren normaal gesproken wel gemakkelijk, maar ook zij hadden het moeilijk tegen RKC. ”In de tweede helft heeft Okita een goede schietkans, daar gaat het om, dat je die momentjes wel pakt.” RKC en NEC scoorden gedurende dit seizoen wel makkelijk, wist ook De Groot ”Maar je ziet het: RKC scoort bij ons niet en wij hier niet. Zo raar kan het ook weer lopen.”

”Het is moeizaam. Met pijn en moeite hebben we de play-offs bereikt. We wilden er alles aan doen om via de play-offs de promotie te bewerkstelligen. Maar het kan ook heel snel afgelopen zijn, zie je vandaag. Iedereen riep na de 2-0 overwinning: het is binnen. Het is nooit gespeeld op elk niveau niet, dat blijkt ook vandaag.” De Groot werd nog wel gewaarschuwd. "Men zei al dat deze ploeg uit het niets helemaal weg kan zakken, en dat heb ik vandaag gezien."

Foto: Rob Koppers