NEC won zondag met 2-0 van SC Heerenveen en was een tijdlang zeker van directe handhaving in de Eredivisie. Sparta Rotterdam won echter uiteindelijk van Go Ahead Eagles, waardoor nacompetitie toch een feit is. Dat krijgt Ron de Groot natuurlijk ook mee vanaf de dugout.

"Wij hebben ons alleen gericht op deze wedstrijd, maar natuurlijk hoor je ook de uitslagen op de andere velden", vertelt De Groot voor de camera van FOX Sports. "Maar we halen het positieve uit deze wedstrijd. We hebben veel kansen gecreëerd. Met 0-2 winnen is dan eigenlijk te weinig. Maar goed, het is natuurlijk wel lastig om te winnen en er dan achter te komen dat Sparta gaat winnen van Go Ahead. Dan weet je dat je nacompetitie moet spelen. Wij hebben natuurlijk ook een telefoon in de dugout, dus Patrick Pothuizen kreeg alle standen mee. Dus het was voor ons vrij duidelijk, maar je kon het ook aan het publiek merken."

Sinds De Groot aan het roer staat, heeft NEC nog de volle zes punten gepakt. Wat deze ommekeer heeft veroorzaakt kan de NEC-icoon niet zeggen. "Dat weet ik niet. We hebben vanuit een bepaalde speelwijze ergens naartoe gewerkt. De basis is altijd blijven voetballen. Daar moet je altijd vanuit gaan. Alleen maar tegenhouden en de ballen naar voren rossen, dat werkt niet. Dus we hebben het ook vanuit het voetballen willen zoeken. Bij tijd en wijle ging dat aardig en creëer je kansen. We kwamen er vandaag vijf à zes keer goed doorheen. Het gaat om de eindfase, de laatste pass. Dat gebeurde vandaag eigenlijk te weinig."

Toch is hij hartstikke trots op de ploeg die SC Heerenveen, ploeg uit het linkerrijtje, wist te verslaan. "Ik moet een compliment maken aan de ploeg, dit geeft heel veel vertrouwen richting de nacompetitie. Dus wat dat betreft staan we er goed voor", aldus De Groot, die nu vooruit kijkt naar de wedstrijd in Drenthe. "FC Emmen is een fysiek sterke ploeg die veel op kracht speelt. Dus dat zal niet makkelijk worden. We hebben in ieder geval heel veel vertrouwen geput uit deze twee wedstrijden. Wanneer je twee nederlagen geleden had, had je toch een ander gevoel gehad. Dus we gaan er heel positief in. NEC blijft in de Eredivisie."