De slechte start van dit seizoen had als gevolg dat trainer Alex Pastoor al na drie speelrondes werd ontslagen. Het duurde niet lang voordat NEC een opvolger had gevonden. Clubheld Anton Janssen nam de taak als hoofdcoach op zich en nam Jack de Gier, die in Nijmegen furore maakte als goalgetter, in zijn kielzog mee als assistent-trainer. De resultaten van de ploeg zijn inmiddels iets beter, maar het team presteert nog steeds wisselvallig. In het spel van de ploeg is de laatste weken een stijgende lijn te zien en de sfeer in het stadion lijkt weer helemaal op te bloeien. ForzaNEC.nl ging met beide trainers in gesprek over de huidige situatie van de club, hoe ze de eerste seizoenshelft hebben beleefd en wat de toekomst gaat brengen.
Het belletje
Al snel nadat Pastoor het veld moest ruimen, werd Anton Janssen in de wandelgangen genoemd als opvolger. Janssen kreeg veel sms’jes van supporters die zijn naam bovenaan de lijst om Pastoor op te volgen hadden staan.“Je krijgt een goed gevoel als je weet dat veel supporters achter je staan. Dat sterkt je in je besluit”, vertelt Janssen. “Op het moment dat het belletje komt, hoef je helemaal niet meer na te denken.”
Een voordeel voor Jack de Gier was dat hij wist dat Janssen de voornaamste kandidaat was. De Gier had een goed gevoel over de staf waarin hij zou komen te werken. Zo hoefde De Gier ook niet lang na te denken na het telefoontje van NEC. ”Op het moment dat Anton trainer werd, was het belletje van Edo Ophof slechts een formaliteit. Een uurtje later gaven we elkaar de hand.”

Terugblik eerste seizoenshelft
De trainers troffen een team aan met een gebrek aan vertrouwen. “Logisch natuurlijk na de grote nederlagen tegen FC Groningen, PSV en PEC Zwolle. De ploeg had toen flinke tikken gehad”, vertelt De Gier. Janssen vond dat de ploeg te veel tegengoals kreeg en weinig aan de bal was. “We stonden verdedigend niet goed dus hebben we eerst getracht verdedigend vanuit een goede organisatie te voetballen.” Janssen was nog steeds niet tevreden over het spel. “NEC liet vaak twee verschillende helften zien. In de week voor de wedstrijd van AZ werd besloten om vol vooruit te gaan spelen.” Met een thuisoverwinning tegen AZ (3-2) en een uitnederlaag bij FC Utrecht (2-0) had deze strategie een wisselend resultaat. In de wedstrijd tegen Roda JC (4-3 overwinning) werkte de aanvallende tactiek uiteindelijk prima. “We speelden tegen Roda JC met veel passie en druk naar voren. We hadden veel balbezit en creëerden veel kansen. Dat wil niet alleen het publiek graag zien, maar wij ook.”
“Eind november zijn we op deze speelwijze uitgekomen, en dat is laat”, concludeert Janssen.  Het late ontdekken van de juiste speelwijze heeft volgens Janssen verschillende oorzaken. “Het is een absoluut nadeel dat ik geen voorbereiding met de ploeg heb gehad.” Janssen heeft mede daardoor een achterstand opgelopen in het begin van het seizoen.“Het inpassen van nieuwe spelers, de kwaliteiten van de spelers leren kennen en voorschrijdend inzicht zorgde voor vertraging. We gaan in ieder geval tot de winterstop door met deze aanvallende speelwijze, daarna gaan we kijken of deze tactiek nog steeds het beste is voor de ploeg. Deze speelwijze heeft wel onze voorkeur.” De Gier denkt dat de ploeg sinds de winst op Heerenveen geen punten meer verspeelt in de laatste minuten van de wedstrijd. ”We zijn daarin toch een stap verder. We trekken de overwinning nu wel over de streep.”  
Doelstelling voor dit seizoen
“De doelstelling is heel duidelijk. Dat is handhaven”, zegt Janssen. “Die doelstelling is heel reëel als je kijkt naar de periode die we hiervoor hebben gehad. We hebben nu een opgaande lijn te pakken, maar het gevoel is nog broos. Het is moeilijk om te zeggen wat we kunnen bereiken. Alles staat dicht bij elkaar”, vertelt Janssen, doelend op het feit dat nummer negen PSV slechts acht punten voorsprong heeft op NEC.

Alireza Jahanbakhsh
Janssen is positief verrast over de ontwikkelingen van Alireza Jahanbakhsh. De verhalen over de 19-jarige Iraniër gingen snel de ronde in De Goffert. De ontwikkeling van Jahanbakhsh is goed te zien. “Hij wordt nog elke dag met de verschillen in de culturen geconfronteerd. Daar gaat hij prima mee om, hij zit heel goed in elkaar. Ook op het veld laat hij een fantastische ontwikkeling zien.” De Iraniër scoorde twee keer in twaalf wedstrijden. “Hij gaat naar het WK”, glundert Janssen. “Het is bijna niet te geloven. Fantastisch om te zien.”
Het trainersvak
Jack de Gier werd in zijn vorige periode bij NEC van hoofd scouting ineens assistent-trainer door de gezondheidsproblemen van Ron de Groot. De Gier is een van de weinigen die de cursus coach betaald voetbal in vier jaar tijd heeft afgerond zonder een bepaald aantal interlands te hebben gespeeld. De Gier was een jaar hoofdcoach bij Blauw-Wit uit Amsterdam en heeft ook gewerkt als assistent trainer van Alex Pastoor en Wiljan Vloet bij NEC. “Ik ben geen planner. Ik zeg niet ‘ik wil over een paar jaar bij een bepaalde club zitten’. Het vak voetbaltrainer is heel breed en ik heb nog genoeg te leren.” Als oud-spits heeft De Gier een iets nauwere band met de aanvallers. “Ik probeer zoveel mogelijk met spelers te praten. Een jongen als Michael Higdon is sterk bij de tweede paal. De rest van het team moet weten waar hij dan staat.” Net als De Gier is ook Janssen geen planner. “Ik wil graag plezier hebben in wat ik doen en er een uitdaging in zien. Zo kan ik mezelf ontwikkelen als trainer.”
Eventuele versterkingen
Janssen en De Gier sluiten niet uit dat er in de winterstop versterkingen worden gehaald. “We zijn aan het kijken naar de huidige samenstelling van de selectie. We kijken ook naar eventuele versterkingen maar verder kan ik daar niks over zeggen”, vertelt Janssen. “Als er iemand wordt gehaald, moet dat een absolute versterking zijn. Als zo’n speler een NEC-achtergrond heeft, is dat alleen maar een voordeel. Zo’n type speler willen wij er graag bij hebben. We zijn ons aan het oriënteren”, zei Janssen tactvol.

“Eigenlijk doen we alles samen”
De samenwerking tussen de trainers verloopt soepel. “De taakverdeling ontstond automatisch, we vullen elkaar overal aan”, spreekt De Gier. ”Anton is de hoofdcoach. De rest van de staf doet bijvoorbeeld de corners of vrije trappen. Eigenlijk doen we alles samen. We overleggen alles met elkaar. Het is niet zo dat de een belangrijker is dan de ander”
De kracht van de supporters
Volgens beide trainers zijn de supporters van NEC erg belangrijk voor de club. In hun tijd als speler maakten ze al kennis met de NEC-fans. “De betrokkenheid van de supporters bij NEC vind ik heel mooi”, vertelt Janssen. “Dat heb ik mijn hele leven meegemaakt. Ik zie vaak nog steeds dezelfde jongens die ik vroeger in mijn tijd als speler al zag staan.” De Gier benadrukt dat de sfeer die er in de wedstrijd tegen Roda JC in het stadion aanwezig was fantastisch was. “Dan krijg je de wisselwerking tussen het publiek en het elftal. Op die manier wordt De Goffert weer een onneembare veste.”