NEC opende vrijdagavond traditiegetrouw het seizoen tegen buurman SC NEC. De profs wonnen met 0-7 van de eersteklasser, door onder anderen twee treffers van spitsen Sven Braken en Lowie van Zundert. ForzaNEC.nl sprak de kersverse hoofdtrainer Jack de Gier na afloop.


"De ploeg heeft een prima indruk achter gelaten", trapt de oud-spits af. "Dit is de eerste wedstrijd van het seizoen. Die wil je winnen, laten we dat voorop stellen. Anders hoor je dat de rest van het jaar en bovendien is het ook wel eens anders geweest", doelt De Gier op de wedstrijd van vorig jaar. "Het is gewoon weer rustig wennen, fit blijven, iedereen minuten laten maken. Lekker voetballen, dat is het belangrijkste."

Hoewel er in de tweede helft drie doelpunten meer vielen dan in de eerste helft, liet die ploeg niet per se een betere indruk achter op De Gier. "De amateurs hadden geen dubbele bezetting zoals wij die wel hebben. We hebben de eerste helft met het ‘eerste’ team gespeeld en de opdracht gegeven om het tempo hoog te houden, volle bak druk vooruit te zetten, doelpunten te maken, maar ook de voorwaarde voor het team dat de tweede helft zou gaan spelen dat zij het wat makkelijker zouden hebben, tegen een uitgeputte tegenstander."

"Dan zie je vaak dat in dit soort wedstrijden het team wat de tweede helft speelt het wat makkelijker heeft en de score uitbouwt. Zij krijgen wat meer tijd, meer ruimte. De tegenstander kan het niet meer belopen en dan creëer je vanzelf heel veel kansen."

"Jonge jongens willen zich ook echt bewijzen. Die trainen mee met de eerste selectie. Voor deze wedstrijd had ik met Haouat, El Haddouti en Spierings, ook drie spelers van de beloften erbij gehaald. Ik wil iedereen 45 minuten laten spelen en rustig opbouwen naar de volle 90-minuten." Mart Dijkstra speelde vanavond centraal in de defensie. "Dat is een serieuze overweging. Anders laat ik hem daar niet spelen", besluit De Gier.

Foto: Rob Koppers