Jack de Gier is tevreden dat NEC vrijdagavond eindelijk weer eens overtuigde. De Nijmegenaren wonnen na lastige weken met liefst 5-1 van FC Volendam. “Voor de wedstrijd hadden we het over een antwoord geven, dat was vandaag prima”, zei de trainer tegen RN7.

Toch opende Volendam in de eerste helft de score. “Wat ik dan denk, kan ik beter niet zeggen voor de camera. Dan gaat wel door je hoofd dat het een moeilijke wedstrijd kan worden. Dat hebben we tegen Jong AZ ook gehad, dan moet je ploeg veerkracht tonen. Vandaag kwamen we voor rust op 1-1. In de rust zeiden we: ‘Probeer te voetballen, er liggen ruimtes.’ Dan maak je op het juiste moment 2-1 en 3-1. Twee fantastische doelpunten van Darri. Dan zie je dat de ploeg vertrouwen krijgt en wat dit met een ploeg kan doen.”

NEC liep vervolgens nog uit naar 5-1 via Rens van Eijden en Anass Achahbar. “Met een gelijkspel konden we niet tevreden zijn. Ik heb ook tegen het team gezegd dat het knap is als je dit onder zware omstandigheden voor elkaar krijgt. Dit geeft vertrouwen, de jongens kunnen hiermee verder.”

De Gier keerde tegen Volendam weer terug naar zijn originele aanval met Sven Braken en daarachter Achahbar. “Iedereen weet dat ik voor ogen heb om met Braken én Achahbar te spelen. We zijn begonnen met Okita en Darri op de vleugel. Dat heb ik nog steeds voor ogen. Als de organisatie daarachter goed is, dan moet dat kunnen.”

Ondertussen verloor FC Twente met 2-5 van Jong Ajax, won Roda JC met 0-5 bij TOP Oss en klopte het nog zegeloze Helmond Sport Sparta met 3-0. “Vorige week verloren we zelf van RKC, toen keek ik ook met een schuin oog naar de uitslagen. Bij winst hadden we op zeven punten van de koploper gestaan. Deze competitie kent nu eenmaal rare uitslagen. 5-1 is mooi, maar alleen als we dit ook de komende weken kunnen opbrengen, gaan we veel punten pakken. Dan is het ook een competitie waar je absoluut nog een rol kan spelen.”

Foto: Rob Koppers