NEC-trainer Jack de Gier was vrijdag over het algemeen tevreden met wat zijn ploeg liet zien in de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar. De Nijmegenaren versloegen Derdedivisionist Westlandia met 5-1.

“Met alle respect voor de tegenstander, maar dit was voor ons meer een tweede training van de dag”, zei De Gier tegen ForzaNEC.nl. “Zo moet je het zien. Het is natuurlijk wel wat anders. Andere weerstand en er zijn scheidsrechters bij. Westlandia ging er wel voor, dat weet je. Heb ik ook van tevoren gezegd. Ze hebben in die regio een beetje bluf en daar moet je voor oppassen. Je moet gewoon de bal veel laten rollen, snel verplaatsen en kansen afdwingen.”

Daar was De Gier gematigd positief over. “Soms wel, soms niet. Verschillend, dat weet je. We hebben best veel kansen gehad, vooral in de tweede helft nog. Het belangrijkste is dat er vooruit gespeeld moet worden en via de zijkanten. Dat is bij vlagen wel gelukt en soms niet, maar dat is inherent aan zo’n oefenwedstrijd.”

Aangezien Sven Braken niet mee is op trainingskamp, speelde Anass Achahbar in de spits en achter hem Paolo Sabak. “Sven is er niet, dan is dit een logische keuze, ja. Doordat er wat jongens niet konden spelen, moesten we wat schuiven. Omdat Paolo de komende twee competitiewedstrijden geschorst is, kozen we ervoor om hem in dit duel negentig minuten te laten maken.”

Sinds de zomer werkte De Gier opnieuw samen met Braken, met wie hij eerder al werkte bij Almere City FC. Nu lijkt het erop dat de spits vertrekt uit Nijmegen. De Gier wilde dit seizoen graag met Braken en Achahbar in de basis spelen, nu moet hij schuiven. “Als Sven weg gaat, halen we misschien een andere spits. Daar kunnen we alle kanten mee op. Dat bekijken we nog.”

De Gier is tot slot positief over de omstandigheden in Spanje. “Goed trainingsveld, goed hotel. Mooi weer, droog. Wel fris, maar voor de rest is het prima. Het is goed om hier met de groep een paar dagen samen te zijn. Dit benutten we ook.” Zondag staat de echte test op het programma als Hannover 96 de tegenstander is. “Elke training en elke wedstrijd is een testcase, daarin wil je bepaalde dingen terugzien.”