Jack de Gier werkte zondag zijn eerste training als eindverantwoordelijk bij NEC af met een krappe selectie van negentien spelers. De oefenmeester was tevreden. "De jongens zijn goed teruggekomen van vakantie, dat zag er goed uit. Ze hebben er ook weer zin in", zei hij tegen De Gelderlander.

Het was geen simpele inlooptraining die De Gier had bedacht. "Ik heb het accent gelegd op twee keer raken, op vooruit durven voetballen en harde ballen durven inspelen. Daarmee zeg ik niet iets dat raar is in het voetbal, maar je moet het wel durven. Ik ben een trainer die houdt van vooruit voetballen en van spelers die lef durven tonen."

Die accenten horen ook bij de speelstijl die De Gier voor ogen heeft. "Het voetbal is het belangrijkste, dus positiespel spelen om uiteindelijk tot scoren te komen. Natuurlijk weet ik ook dat wanneer de tegenstander je onder druk zet dat je af en toe de lange bal moet spelen. We beginnen nu met het voetballen en dan moet je het ook laten zien."

Elf tegen elf spelen op de training was zondag nog niet mogelijk, maar dat er nieuwe spelers bijkomen is een zekerheid. "We nemen er de tijd voor om de juiste keuze te maken. We hebben nu een mix van jongens die er al waren, van oudere spelers en talenten uit de academie die de kans krijgen zich te laten zien. Dat is voor iedereen leuk en uiteindelijk gaat het erom dat we de selectie versterken daar waar het nodig is en dat het ook echt versterkingen zijn. Anders moet je er niet aan beginnen."

Foto: Rob Koppers