Jack de Gier stond vrijdagavond vrolijk de pers te woord na de 1-0 zege van NEC op Roda JC. De oefenmeester zag dat zijn op papier wat vreemde tactische zet het gewenste effect had. Tegenover FOX Sports legt de trainer uit wat hij precies had bedacht met zijn staf.

Joey van den Berg speelde niet op het middenveld, maar naast Mathias Bossaerts in de verdediging. Josef Kvida verhuisde naar de linksbackpositie en Leroy Labylle stond op het middenveld als ‘loper’ naast Mart Dijkstra. Jordy Bruijn was de zogeheten nummer 6 op het middenveld dat met de punt naar achteren speelde.

De Gier legt uit dat hij samen met de staf op het idee kwam na het zien van de beelden van Roda. "We wisten niet precies hoe Roda zou gaan spelen omdat ze in twee verschillende formaties hadden gespeeld. We wilden zelf aan het voetballen komen. Dat was het tactische foefje met Kvida op links en Joey achterin."

NEC hield de nul en had veel beweging op het middenveld. Onder anderen via Bruijn, die het enige doelpunt van de avond maakte. "Ik vind hem een hartstikke goede speler. Ik ken hem nog uit de jeugd van Ajax. Hij is daarna naar Heerenveen gegaan en toen we hem konden huren, hebben we meteen ja gezegd. Als je zijn goal ziet. Dat is rust, uitkappen en binnenschieten. Daar kan ik van genieten."

Strijd
De Gier was ook tevreden met de strijd die zijn ploeg leverde. "We begonnen fel en maakten een doelpunt. Over de start van de tweede helft ben ik ook tevreden. Daar kregen we kansen op 2-0. In de eerste helft heeft Roda nauwelijks kansen gehad. Ferdy had de 2-0 nog kunnen maken. In de rust hebben we gezegd dat we goed moesten beginnen en het zo snel mogelijk moesten beslissen."

De bezoekers uit Limburg zetten in de tweede helft wat meer aan en kregen kansen, maar NEC hield stand. De Gier zag dat NEC in de counter had kunnen toeslaan. "Roda gaf wat meer ruimte weg. We hebben spelers die prima in de omschakeling kunnen spelen. Vanuit de balverovering hebben we een paar goede kansen gekregen. Die moet je maken, dan maak je het jezelf iets makkelijker."

Opvallend was ook dat liefst twee stafleden van NEC een gele kaart kregen van scheidsrechter Edwin van de Graaf. De Gier, maar ook masseur Jos Smit kreeg geel. "Dat de masseur geel kreeg, heb ik niet meegekregen. Ik heb er al meer gehad. Een minuut ervoor kregen we een overtreding niet mee en toen wel. Dan reageer ik en krijg ik geel. Tja, goed."

Foto: Rob Koppers