Het gaat op zijn zachts gezegd uitstekend met de A1 van de voetbalacademie NEC/FC Oss. Na acht wedstrijden staat de ploeg van Jack de Gier gedeeld derde in de eredivisie. En dat terwijl de talenten vorig seizoen promoveerden in de eerste divisie. Zaterdag werd Roda JC overtuigend verslagen met 4-1.
Net als bij ‘het grote NEC’ werd er in de A1 een schoonmaak gehouden. Kleiner dan de naar de Jupiler League gedegradeerde ploeg, maar toch. Voor enkele spelers was geen plaats meer en van trainer Peter Uneken was al eerder bekend dat hij de overstap zou maken naar de C-jeugd van PSV. Na de degradatie van NEC was de functie van onder andere Jack de Gier voor het komende seizoen nog niet bekend. Begin juli werd hij de nieuwe trainer van de A-junioren.
Maar wie doen het dan zo goed bij de A1? Een naam die niet mag ontbreken is die van Sylla Sow, de scorende aanvaller van het talententeam. Patrick Joosten maakte enkele weken geleden in het oefenduel tegen Excelsior zijn officieuze debuut voor NEC, maar speelt ook zijn wedstrijden bij de A1. Abdul Bai Kamara trainde in de voorbereiding mee met de selectie van NEC, maar werd bij het begin van de competitie toch weer bij de A1 gezet.
Nummer 10 Omid Popalzay speelt al een tijdje in de A1 en pikt ook zijn doelpuntjes mee. Verder zijn er nog spelers als Patrick Fini, Chima Bosman, Rafael Boer, Nassim Amarouk, Koen Muller, Benjamin Djukic, Dani Centen en Frank Sturing. Exotische namen die voor spektakel zorgen dus. Tot nu toe is de 4-0 zege op Vitesse misschien wel de meest lekkere. De Arnhemse ‘talenten’ staan samen met die van Sparta onderaan in de eredivisie. Zaterdag ging de ploeg met 7-1 ten onder tegen Brabant United, oftewel de combinatie RKC Waalwijk/FC Den Bosch.
Een goed presterende A1 is een flinke boost voor de opleiding van NEC en FC Oss, die de afgelopen jaren niet bepaald vruchtbaar is geweest. Jasper Cillessen, Bram Nuytinck, Navarone Foor en wellicht Youri Loen, maar dan heb je het ook wel gehad. Fans hopen waarschijnlijk op de doorbraak van talenten als Daan Disveld, Cihat Celik en Kenny Elders. Disveld wacht inmiddels ook al lang op die doorbraak. Eén ding is zeker: Jack de Gier laat zijn team vlammen en verdient daar alle lof voor.