Zondag 7 april staat de Gelderse derby weer op het programma. In deze serie blikken we met bekende NEC-fans terug op, voor hen, bijzondere edities van deze burenruzie. Vandaag is het de beurt aan columnist en opiniemaker Thomas Hogeling.

Hogeling is bekend van diverse columns, maar ook podcasts. Zo is hij een aantal keer te gast geweest in ‘De Derde Helft’ podcast, maar maakte hij ook samen met Marcel van Roosmalen een podcast over de Gelderse derby. In de podcast ‘De nummer 1 van Gelderland’ deelden beide heren hun visie op de rivaliteit tussen NEC en Vitesse. Op de vraag welke derby editie voor Hogeling bijzonder is hoeft hij niet lang na te denken (en met hem vele NEC’ers). De editie van 2000, de hattrick van Hristov, waarin NEC met 4-1 won van Vitesse staat hem nog goed bij.

Beleving

“Het was mijn eerste wedstrijd als seizoenskaarthouder van NEC”, lacht Hogeling. “Ik was eerder wel een aantal keer geweest, maar toen het nieuwe stadion er was heb ik een kaart aangeschaft. Ik was toen een jaar of veertien.” Het was pas de derde wedstrijd van het seizoen 2000/01. NEC won op de eerste speeldag uit van RBC Roosendaal en speelde met 4-4 gelijk uit bij FC Groningen en zo was kersverse trainer Johan Neeskens goed begonnen aan zijn nieuwe klus bij NEC.

Toen kwam Vitesse op bezoek. De Arnhemmers wilden meedoen om de Champions League-plekken stuitte in Nijmegen op een team vol met rouwdouwers. Denk aan Peter Wisgerhof, Dennis Gentenaar, Danny Hesp en Jack de Gier. “Het was best een cultteam. Zo zagen we dat toen niet, maar tegenwoordig is het een team vol met cultspelers. Ik weet nog goed dat we ineens een Macedonische spits kregen, Hristov. Daar wisten we niet veel van, maar hij had wel al drie keer gescoord in de eerste twee wedstrijden. Wat ik me van die wedstrijd tegen Vitesse vooral herinner is dat het een groot feest was, want alles leek goed te gaan die dag.”

Dat klopt ook wel, want NEC kwam al snel op een 2-0 voorsprong door twee doelpunten van, natuurlijk. Georgi Hristov. Daarna kreeg Vitesse een strafschop, maar die werd gepakt door Dennis Gentenaar. “Die penalty zou nu afgekeurd worden, want volgens mij stond Gentenaar een meter van zijn lijn af. Dat deed iedere keeper toen, haha. In de rust was er ook echt een euforische stemming. 2-0 voor en een penalty tegengehouden. Het kon niet op.”

Na rust werd Vitesse sterker en scoorde het de verdiende 2-1. “Toen dacht ik wel van ‘dit gaat NEC uit handen geven’, want Vitesse had gewoon echt een goed team toen en ze speelden ook goed”, vertelt Hogeling. Toch vergrootte NEC de marge vrijwel direct weer na twee door een goal van Danny Hesp. In de slotfase maakte Hristov er nog 4-1 van en zo was zijn beroemde hattrick een feit. “Het was een groot feest en ik weet nog dat mijn vriendentegen mij zeiden ‘zo’n sfeer is het niet elke week hoor’, want zij wisten dat dit mijn eerste wedstrijd was. Het was echt een feestdag.”

Andere derbysfeer en pakjes kauwgom

“Het was wel een legendarisch Vitesse team met spelers als Theo Janssen, Bob Peeters, Marc van Hintum”, vindt Hogeling. “Ik kan me ook herinneren dat Patrick Pothuizen bij Vitesse speelde toen en die speelde echt een vreselijk slechte wedstrijd. Het was wel echt leuk om van dat Vitesse te winnen. Er stonden veel Nijmeegse en Arnhemse jongens op het veld. Nu kan ik misschien drie spelers van het huidige Vitesse opnoemen.”

Dat er weer geen fans naar Arnhem mogen afreizen vinden veel Nijmegenaren jammer, waaronder Hogeling die terugdenkt aan de derbysfeer van toen. “Er heerste toen wel een andere sfeer. Je wilde wel van Vitesse winnen, maar de verhoudingen waren toen ook heel anders. Vitesse was echt een goeie ploeg met veel geld en NEC was een club met hardwerkende jongens, maar in die tijd wonnen we wel altijd thuis van Vitesse. Zo ook in 2000 en toen kon ik weer een pakje kauwgom halen bij Hennie Linders. Maar omdat we thuis steeds van Vitesse wonnen had ik op een gegeven moment mijn hele kamer volhangen met pakjes kauwgom, haha.”