Zondag 7 april staat de Gelderse derby weer op het programma. In deze serie blikken we met bekende NEC-fans terug op, voor hen, bijzondere edities van deze burenruzie. Met deze keer, huidig teammanager en natuurlijk oud-speler van NEC, Muslu Nalbantoglu.

De vraag was pas amper gesteld maar Nalbantglu had een favoriete derby paraat: de 1-0 overwinning van de Nijmegenaren op de Arnhemse rivaal in 2008. “In dat jaar hadden wij een echte wederopstanding. Eind 2007 stonden we zeventiende, alles was slecht, de vuilniszakken noem maar op. De tweede seizoenshelft speelden we echt heel goed en sterk.”

Ook voor de rechtsback zelf was het een speciale wedstrijd. “Ik speelde persoonlijk ook erg goed. Het was misschien wel mijn beste wedstrijd voor NEC”, zo stelt de huidige teammanager van de Nijmegenaren. In die wedstrijd werd er met 1-0 gewonnen door een doelpunt van Kristían Vadócz, met een assist van Nalbantoglu. De actie voorafgaand aan die assist was werkelijk om van te smullen. “Ik zat echt lekker in mijn vel. Ik kon af en toe wel wat hoor”, lacht hij.

Tekst gaat verder onder de video.

Voor de wedstrijd waren de NEC’ers heel ontspannen. Door een keuze van Vitesse-trainer Aad de Mos was het wedstrijdplan voor Mario Been heel simpel, zo vertelt Nalbantoglu. “Wij zagen dat zij Theo Janssen op Jeremain Lens hadden gezet. Hun traagste speler tegen onze snelste. Been zei van: ‘We kunnen wel een lange wedstrijdbespreking houden, maar gewoon alle ballen op Jeremain'”, lacht de rechtsback van toen. “We maakten grapjes voor de wedstrijd en waren echt ontspannen. Op de een of andere manier wisten we dat we dat duel gingen winnen. We waren ook veel beter. De stand had hoger moeten uitvallen.”

Nalbantoglu ziet nu vergelijkingen met dat seizoen. “Op kantoor hebben we het er weleens over: ik herken momenten van toen tijdens onze thuiswedstrijden. Het is een soort feest van herkenning aan het worden. Toen stond je op het veld en voelde je de twaalfde man écht. Niet alleen qua woorden, maar vooral qua daden. Alsof je een extra zet in je rug kreeg. Ik weet niet goed hoe ik het moet uitleggen, maar je voelde die hele tweede seizoenshelft dat we het echt ook met de fans deden.” Laten we hopen dat Nalbantoglu gelijk heeft en dat 2024 een net zo mooi jaar wordt voor NEC als 2008.