Zondag 7 april staat de Gelderse derby weer op het programma. In deze serie blikken we met bekende NEC-fans terug op, voor hen, bijzondere edities van deze burenruzie. Vandaag is het de beurt aan een van de bekendste NEC-supporters van Nijmegen: Hennie Linders, beter bekend als Henniesee.

Hennie Linders is natuurlijk bekend door zijn voormalige buurtsuper Jan Linders. Sinds een aantal maanden is de winkel dicht, maar Hennie is natuurlijk meer dan alleen een voormalig winkeleigenaar. Zo verkocht hij in zijn winkel allerlei soorten NEC-merchandise en had hij bij het voormalig Nijmegen1 een rubriek genaamd Henniesee. Hierin blikte hij vooruit en terug op de wedstrijden van NEC zoals alleen Hennie dat kan: met een dosis humor en een heerlijk Nijmeegs accent. Waar Thomas Hogeling woensdag nog een relatief recente overwinning van NEC eruit pakte als favoriet, gaat Hennie wat verder terug in de tijd. Zijn favoriete derby was die van 19 mei 1985, waarin NEC in Arnhem met 0-4 won.

Andere tijden

De wedstrijd speelde zich toentertijd af in de Eerste Divisie. Later bleek dat het de laatste overwinning van NEC was in het oude stadion van Vitesse. Hennie herinnert zich de wedstrijd nog goed. “Bert van der Pol schoot er toen een paar in. Naderhand sprongen de spelers met z’n allen in de hekken. Toen stonden ze slechts op een meter afstand, mijn idolen. Dat was een elftal met Frans Janssen en Toon Willemse onder andere. Hele normale gasten waren dat, die in de ochtend gewoon nog op het dak stonden te werken en dan daarna nog even achter een bal aan gingen hollen. Tegenwoordig doen spelers al moeilijk als ze twee wedstrijden in de week moeten spelen, hele andere tijden.”

Van der Pol was zeker doelpuntenmaker van de wedstrijd. Hij nam na ongeveer 25 minuten de eerste goal voor zijn rekening. De 0-2 kwam op naam van John Vievermans. Inmiddels is Vievermans CEO van Boxx Unlimited, dat de cryptowereld met de sportwereld verbind. Nog voor rust bracht NEC de stand op 0-3. Danny Hoekman scoorde ook deze derby. Net na rust was het weer Van der Pol, die de eindstand op het bord noteerde: 0-4. Ook huidig technisch directeur Carlos Aalbers stond de hele wedstrijd op het veld. “Frans gaf nog drie assists. Na afloop reden we door Arnep met het dak open en een grote NEC-vlag op stok. Heerlijk!”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Foto: Hansvossenberg.nl

Hennie vervolgt over zijn idolen. “Spelers als Frans keek je vroeger echt tegenop. Nu is het gewoon een kameraad van mij. Aanstaande zaterdag gaan we samen al even kijken naar het doek waar Legio mee bezig is voor de bekerfinale. Dat vind ik wel heel speciaal dat dat kan.” Over het huidige Vitesse kan Hennie weinig zeggen. “Ik kijk nooit naar die padjakkers”, zoals Hennie de club uit Arnhem noemt. “Een andere benaming heb ik er ook niet voor, haha. Ze staan er natuurlijk niet goed voor, dus afgelopen dinsdag heb ik het toch wel even aangezet, toen ik zag dat ze al heel snel met 0-2 achterstonden. Daar geniet ik toch wel van. We gaan ze pakken zondag.”

Geen uitsupporters

Het is nog onduidelijk waar Hennie de wedstrijd gaat kijken. Dat er geen uitsupporters in Arnhem zijn, vindt hij schandalig. “Dat haalt de hele sfeer weg. Ik hoorde ergens voorbijkomen dat het in De Schup uitgezonden wordt. Anders wordt het waarschijnlijk iets als The Shamrock of De Derde Kamer. Al vind ik altijd dat het daar heel erg vol is. De halve finale van de beker heb ik bij de Brouwtoren gekeken. Daar was het echt net een sfeertje zoals in het stadion met echte supporters. Je hoefde daar niemand uit te leggen wat buitenspel was, zoals je bij andere kroegjes nog wel eens hebt.”