Nu het seizoen voor NEC erop zit kan de blik op een nieuw jaar in de Eerste Divisie. Daarin is het nu vooral de vraag wie de selectie gaat samenstellen en wie de nieuwe trainer wordt. We kijken alvast naar welke spelers er nog vastliggen voor volgend seizoen.

De handtekening van voormalig technisch directeur Remco Oversier staat duidelijk onder de huidige selectie. Hij strooide vorige zomer met langdurige contracten, zodat NEC kon toewerken naar een vaste groep spelers voor de komende seizoenen. Nu het afgelopen jaar behoorlijk is tegengevallen, komt de beslissing van Oversier als een boemerang terug in het gezicht van NEC, aangezien de al vertrokken td die klap niet kan opvangen.

Voor nu ziet het mutatieoverzicht er zo uit:
Nieuw
Joey van den Berg (Reading, werd al gehuurd)
Sven Braken (FC Emmen, werd verhuurd)
Brahim Darri (FC Den Bosch, werd verhuurd)
Ragnar Oratmangoen (TOP Oss, werd verhuurd)
Lowie van Zundert (De Treffers, werd verhuurd)

Weg
Anass Achahbar (PEC Zwolle, werd gehuurd)
Jordy Bruijn (SC Heerenveen, werd gehuurd)
Mattijs Branderhorst (onbekend, werd gehuurd van Willem II)
Ferdy Druijf (AZ, werd gehuurd)
Guus Joppen* (onbekend)
Marco van Duin* (onbekend)
Oliver Zelenika* (onbekend)
Michael den Heijer* (onbekend)

* NEC kan nog besluiten om een nieuw contract aan te bieden.

Wilco van Schaik zei eerder dat hij geen drukke transferzomer verwacht. Het zal rustiger zijn dan vorig seizoen, maar er staat wel weer wat te gebeuren. Zo keren huurlingen Jordy Bruijn en Ferdy Druijf niet meer terug. NEC zou Mattijs Branderhorst graag transfervrij willen overnemen nu het contract van de doelman bij Willem II afloopt, maar de keeper zal meer opties hebben, onder andere in de Eredivisie.

Daarnaast lopen er vier contracten af waarvan NEC kan besluiten om alsnog te verlengen. Bij Michael den Heijer en Oliver Zelenika lijkt die kans nihil, maar voor Marco van Duin en Guus Joppen zit er wellicht een nieuw contract in. Aan de andere kant keren de verhuurde Sven Braken, Brahim Darri, Ragnar Oratmangoen en Lowie van Zundert terug. NEC zal Darri graag willen slijten. Qua interesse zal het echter niet stormlopen. Voor Braken zijn wel wat belangstellenden na zijn verhuurperiode aan FC Emmen.

Technisch gezien is Joey van den Berg ook een nieuweling, aangezien hij pas vanaf 1 juli officieel onder contract staat bij NEC. Dit seizoen werd hij nog gehuurd van Reading. De 33-jarige verdediger annex middenvelder viel erg tegen in zijn eerste jaar in Nijmegen en stond – niet geheel verrassend – vooral bekend om het pakken van gele en rode kaarten. Van den Berg ligt tot medio 2020 vast met een optie voor nog een jaar.

Sommige supporters opperen na de teleurstelling in Waalwijk om vrijwel de hele selectie aan de straat te zetten, maar gaat natuurlijk niet. Er liggen op dit moment nog 22 spelers minimaal een seizoen vast en niet iedereen zal eenvoudig te verkopen zijn. De huidige selectie van NEC vertegenwoordigt sowieso maar weinig transferwaarde, in tegenstelling tot voorgaande jaren waarin NEC het vooral moest hebben van zomerse verkopen. Deze zomer lijken Jonathan Okita, Braken en wellicht Mike Trésor Ndayishimiye en Mathias Bossaerts NEC nog van transfergeld te kunnen voorzien.

Selectie per contractjaar:
2020: Randy Wolters, Joey van den Berg, Mart Dijkstra, Josef Kvida, Norbert Alblas, Frank Sturing, Niek Hoogveld, Lowie van Zundert
2021: Rens van Eijden, Brahim Darri, Sven Braken, Tom Overtoom, Leroy Labylle, Mathias Bossaerts, Terry Lartey Sanniez, Mike Trésor Ndayishimiye, Anthony Musaba, Bart van Rooij
2022: Jonathan Okita, Ole Romeny, Paolo Sabak, Ragnar Oratmangoen
 
In het voetbal weet je het nooit, maar enkele spelers lijken zekerheidjes voor volgend seizoen bij NEC. Mart Dijkstra gaat zijn laatste contractjaar in en het lijkt er niet op dat hij in de zomer vertrekt. Ook de langer vastliggende Rens van Eijden, Tom Overtoom, Leroy Labylle, Terry Lartey Sanniez, Frank Sturing, Niek Hoogveld, Bart van Rooij, Anthony Musaba en Ole Romeny zullen in het nieuwe seizoen waarschijnlijk gewoon bij NEC spelen.

De focus van NEC zal voorlopig liggen bij het vinden van een keeper, een linksback en een spits. De langdurig geblesseerde Norbert Alblas is op papier namelijk de enige doelman die onder contract staat. Linksachterin is Labylle de enige echte optie, terwijl voorin Druijf vertrekt en de kans groot is dat ook Braken niet terugkeert. Romeny, Van Zundert, Ndayishimiye en Van Zundert kunnen overigens ook als spits spelen. Werk aan de winkel voor de technisch verantwoordelijken. Een technisch manager/directeur is er nog niet.

Foto: Rob Koppers