Na Duitsers en Belgen komen de meeste buitenlandse spelers uit de geschiedenis van NEC uit Denemarken. Mikkel Duelund wordt de nieuwste Deen en met Magnus Mattson wordt er momenteel nog een Deen gelinkt aan NEC. Daarom rangschikken wij de zeven Deense (ex-)NEC’ers: wie zal niemand vergeten en wie is iedereen eigenlijk allang vergeten?

7. Lasse Nielsen
In het seizoen 2013/14 kwam Lasse Nielsen halverwege over van Aalborg BK om NEC van de laatste plek af te helpen. Dat ging niet zoals gehoopt. In de veertien wedstrijden dat Nielsen meedeed, won NEC er eentje: tegen RKC Waalwijk, in welke wedstrijd Nielsen bovendien zijn enige doelpunt voor de club maakte. NEC degradeerde echter, Nielsen werd voor een jaar verhuurd aan AA Gent. Daar deed hij het tot iedereens verbazing zo goed dat AA Gent hem voor ruim 500.00 euro definitief overnam. Zijn Champions League-optredens dat seizoen tegen onder meer Olympique Lyon, Valencia en VfL Wolfsburg, maar zijn tijd bij NEC zal waarschijnlijk tot zijn dieptepunten behoren.

6. Dennis Rommedahl
Toen Dennis Rommedahl in 2009 voor een halfjaar de overstap maakte naar NEC, was hij een bekende naam in de Eredivisie. Zes jaar bij PSV en anderhalf jaar bij Ajax, dat moest wel een goede toevoeging zijn aan de selectie van NEC. De op dat moment 29-jarige rechtsbuiten miste slechts drie wedstrijden sinds zijn komst, maar kwam in veertien Eredivisiewedstrijden tot nul goals en drie assists. Bovendien won NEC slechts één van die veertien wedstrijden. Van Rommedahl, die liefst 126 wedstrijden speelde voor Denemarken en recordhouder Peter Schmeichel net niet evenaarde, was dit een behoorlijk teleurstellend halfjaar.

5. John Frandsen
John Frandsen werd in 1973 de allereerste Deen in de geschiedenis van NEC. Hij speelde twee seizoenen in Nijmegen, zijn eerste in de Eredivisie en zijn tweede in de Eerste Divisie. In twee jaar speelde de centrale middenvelder 34 wedstrijden en scoorde hij vier keer. Een van zijn goals kwam in de spectaculaire 3-3 tegen Vitesse in september 1974. Onder meer Harry Schellekens, Sije Visser, Jan Peters, Manfred Priewe en Ad Mellaards stonden dat duel op het veld voor NEC, stuk voor stuk gedenkwaardige namen voor de oudere NEC-fans onder ons.

4. Sören Rieks
In de zomer van 2012 legde NEC 300.000 euro neer voor Sören Rieks. De linksbuiten had een prima debuutseizoen met twee goals en vijf assists. Met hem stond NEC lang zevende in de Eredivisie, maar door tien nederlagen in de laatste twaalf wedstrijden eindigde dat seizoen toch in mineur. Het seizoen erop, het beruchte degradatiejaar, moest veel van de creativiteit van hem komen. Zeven goals en vijf assists voor een team dat van begin tot eind om degradatie speelde, het zijn prima cijfers die hem na de degradatie een mooie overstap bezorgde naar IFK Göteborg, waar hij ineens streed om de titel. De 34-jarige drievoudig international bouwt momenteel zijn carrière af bij Malmö.

3. Niki Zimling
Udinese verhuurde Niki Zimling in het seizoen 2010/11 uit aan NEC en hij draaide een prima seizoen in Nijmegen. Met Lasse Schöne (later meer over hem), John Goossens, Bas Sibum en Lorenzo Davids had trainer Wiljan Vloet een uitstekende middenveld tot zijn beschikking. Later speelde Zimling bij Club Brugge en Bundesliga-club FSV Mainz 05. Voor het algemene publiek zal hij tegenwoordig bekend staan als één van de grootste flops van Marc Overmars bij Ajax, waar hij slechts twaalf wedstrijden speelde en niet bepaald in positieve zin opviel.

2. Kevin Conboy
Op zijn hoogtepunt was Kevin Conboy een linksback die ook als centrumverdediger en als middenvelder uit de voeten kon en een uitstekende vrije trap in zijn poot had, op zijn dieptepunt pakte hij drie directe rode kaarten in drie maanden tijd. Zijn ruzie met Vitesse-verdediger Giorgi Chanturia, zijn goal in de halve finale van de KNVB-beker tegen PEC Zwolle of zijn kopkracht in de zestien van de tegenstander: Conboy is zonder twijfel een bijzonder figuur. 9 goals, 13 assists, 23 gele en 4 rode kaarten in 130 wedstrijden, het beschrijft Conboy ten voeten uit. Terugkijkend vertelde Conboy aan WFi: “Ik had veel hoogtepunten tijdens mijn tijd bij NEC. Ik wist niks over de club of Nederland in het algemeen, maar het verraste me enorm. Ik was heel gelukkig en speelde waarschijnlijk het beste voetbal uit mijn carrière in Nijmegen. Ik heb veel mooiere herinneringen aan NEC.”

1. Lasse Schöne
Iedereen met een hart voor NEC wist van tevoren al wie er op plek één zou staan: Lasse Schöne was al een cultheld in Nijmegen, maar door zijn terugkeer na negen jaar is hij zo mogelijk nog populairder. De speler van het jaar in 2008/09 en topscorer in 2008/09 en 2011/12 was altijd de belangrijkste speler voor NEC, behalve in 2009/10, toen hij bijna het hele seizoen geblesseerd was. Toen hij na vier jaar vertrok naar Ajax, had niemand verwacht dat hij daar uiteindelijk zou uitgroeien tot buitenlander met de meeste wedstrijden ooit, maar acht seizoenen in Amsterdam later was dat toch echt het geval. Hij bleek een veel dynamischere speler te zijn dan in Nijmegen te zien was. Bij NEC was hij de mid-mid waar alles begon, bij Ajax kon hij als rechtsbuiten en verdedigende middenvelder uit de voeten. Wat de komende twee seizoenen van Schöne zal brengen, maakt elke NEC-fan nieuwsgierig.