Adrie Bogers vertrekt definitief bij NEC. Donderdag werd bekend dat er geen nieuw contract in zit voor de trainer die de afgelopen drie jaar bij de Nijmeegse club werkte. Hij vertrekt nu zijn huidige verbintenis afloopt en daarmee komt er een einde aan drie turbulente seizoenen in dienst van NEC.

De periode van Bogers bij NEC begon eind juni 2017 toen bekend werd dat hij aan de slag ging als assistent-trainer. Een hoofdtrainer was er toen nog niet gevonden. NEC was na de degradatie uit de Eredivisie enige tijd leiderloos. Er was geen directie en nauwelijks een staf, terwijl er in de selectie veel moest gebeuren. De eerste stap was de komst van Remco Oversier als technisch directeur. Hij stelde al snel Bogers aan als assistent. Een assistent die werd aangetrokken voordat de hoofdtrainer was gearriveerd, was het eerste vreemde moment in de periode van Bogers in Nijmegen.

Er zouden er nog veel volgen. Oversier ging vol vertrouwen op zoek naar een hoofdtrainer, maar de opties die er waren, wilden niet naar NEC komen of waren onhaalbaar. Met Bogers op het veld begon NEC aan de voorbereiding. De selectie leek het zo wel prima te vinden en ook vanuit de clubleiding kwamen er positieve signalen. Maar dat Bogers op 11 juli werd benoemd tot de nieuwe hoofdtrainer van NEC kwam als een grote verrassing. Het zal nog lang herinnerd worden al misschien wel de meest curieuze trainersaanstelling uit de geschiedenis van de club.

Driemanschap
Vanaf het eerste moment stonden de drie trainers eigenlijk al met 3-0 achter, want het bleef het hele seizoen gaan over de opmerkelijke constructie die ze aan waren gegaan. Daar komt nog bij dat Gesthuizen pas later aansloot omdat hij nog op vakantie was. Dit was geen bewuste keuze, om drie trainers bij elkaar te zetten die ongeveer gelijk dachten over voetbal. Dan zou je denken dat de trainer in de voorbereiding een keer bij elkaar zijn gaan zitten om hun ideeën te overleggen. Maar toen ForzaNEC tijdens het trainingskamp in Spanje tijdens een toch al moeizaam gesprek die vraag stelde, kregen we een wat nors antwoord waarom het nou toch wéér over die constructie moest gaan. Dat die vraag op dat moment, een half jaar na hun aanstelling, nog leefde, zei genoeg over hoe vreemd de constructie was.

NEC is het huidige seizoen op de achtste plek geëindigd nu besloten is dat de competitie niet kan worden afgemaakt. De Nijmeegse ploeg overtuigde nauwelijks in een wat door Van Schaik werd betiteld als ‘overgangsjaar’ waarin de club meer eigen jeugdspelers inpaste. Dat lukte met onder anderen Bart van Rooij en Anthony Musaba, die nu al op de radar staan van andere clubs. Voor Bogers komt er hier een einde aan zijn tijd in Nijmegen. Een periode die nooit rustig en zonder kritiek was en een periode waarin hij pendelde tussen de rol van assistent en die van hoofdtrainer. Voor Bogers is de volgende uitdaging het vinden van een nieuwe werkgever, wat in deze tijden van de coronacrisis al lastig zat kan zijn.

Foto’s: Rob Koppers