Op 17 oktober staat voor het eerst sinds vijf seizoenen weer de Gelderse derby op het programma, als Vitesse op bezoek komt in de Goffert. Het is een wedstrijd op zich waar voor beide teams een goed resultaat het seizoen al redelijk geslaagd kan maken. Het is nimmer een saaie wedstrijd met een hoop geschiedenis. Denk aan de overwinning in Arnhem in 2012, de wedstrijd op bezoek bij Vitesse waar NEC in de absolute slotfase een 2-0 achterstand terugbracht naar 2-2 of de laatste overwinning op de Arnhemmers in 2016.

ForzaNEC duikt de geschiedenisboeken in en gaat aankomende week in op enkele memorabele momenten tijdens de onderlinge wedstrijden met onze noorderburen. In dit eerste deel gaat het over Jackie Goal en Gorgi Hristov.

“De Gier… Boem, ja!”
Als hoordtrainer is het Jack de Gier nog niet gegeven om te winnen tegen Vitesse. Als speler weet de spits echter als geen ander hoe het is om te scoren tegen de rivaal uit Arnhem. De voormalig spits en oud-trainer van NEC was viermaal trefzeker tegen Vitesse. De mooiste die De Gier maakte tegen Vitesse zal ongetwijfeld zijn volley zijn op 25 april 1999. In een halfvolle Goffert, die destijds verbouwd werd naar het huidige stadion, zagen de NEC-suppoters dat hun team na een halfuur spelen al met een man meer kwam te staan nadat verdediger Martijn Kuiper met tweemaal geel vroegtijdig kon gaan douchen.

Na rust kon NEC het overwicht eindelijk omzetten in doelpunten. Bart Latuheru bracht de stond kort na rust op 1-0 en zag niet veel later De Gier de 2-0 op het scorebord zetten. Ondanks een tegengoal van John van den Brom was het de spits uit Schijndel die de wedstrijd twintig minuten voor tijd besliste met een schitterende volley. Op aangeven van Latuheru weet De Gier de bal al vollerend achter doelman Westerveld te schieten. Zoals Theo Reitsma zei; “De Gier… Boem, ja! Zo droom je toch alleen maar van het maken van een doelpunt?!

De drie van Hristov
In de zomer van 2000 kwam er een zekere Gorgi Hristov naar Nijmegen. Een Macedonische spits die kwam van het Engelse Barnsley waar hij in 47 competitiewedstrijden slechts acht keer doel trof, maar wel nog actief was in de Premier League. Wat moest NEC nou met hem, en wat moest Hristov bij NEC?  Het seizoen 2000/2001 was nog geen week oud of Hristov snoerde alle criticasters keihard de mond.

In de eerste drie wedstrijden van dat seizoen was de goalgetter maar liefst zeven keer trefzeker en leek NEC goud in handen te hebben. Drie van die goals maakte de spits tegen Vitesse. Ruim twintig jaar later is Hristov nog altijd de laatste speler die het presteerde om drie keer in één wedstrijd te scoren tegen Vitesse. Deze drie doelpunten zouden de eerste zijn van in totaal vijf die Hristov tegen Vitesse maakte.

Op 27 augustus 2000 was Hristov vanaf de penaltystip verantwoordelijk voor de 1-0 en tien minuten later was het op aangeven van De Gier weer Hristov die de voorsprong verdubbelde voor NEC. In de slotminuut kwam nummer drie van die zondagmiddag voor de spits. In de tussentijd miste Vitesse nog een penalty, kwam het terug tot 2-1 door toedoen van Dejan Stevanovic maar was het Danny Hesp die niet lang daarna de wedstrijd in het slot gooide door de 3-1 binnen te koppen. Het uitverkochte Goffertstadion zag in de blessuretijd de kers op de taart in een wedstrijd waarin NEC niet eens domineerde, maar wel vocht voor iedere meter en ook nauwelijks iets weggaf. Via Leiwakabessy kwam de bal met een gelukje bij Hristov, die met een bekeken stiftje doelman Jevric voor de derde keer deze wedstrijd passeerde!