Aanstaande zondag staat voor het eerst sinds vijf seizoenen weer de Gelderse derby op het programma, als Vitesse op bezoek komt in de Goffert. Het is een wedstrijd op zich waar voor beide teams een goed resultaat het seizoen al redelijk geslaagd kan maken. Het is nimmer een saaie wedstrijd met een hoop geschiedenis. Denk aan de overwinning in Arnhem in 2012, de wedstrijd op bezoek bij Vitesse waar NEC in de absolute slotfase een 2-0 achterstand terugbracht naar 2-2 of de laatste overwinning op de Arnhemmers in 2016.

ForzaNEC duikt de geschiedenisboeken in en ging afgelopen week in op enkele memorabele momenten tijdens de onderlinge wedstrijden met onze noorderburen. In dit derde en laatste deel gaat het over die ene penalty en een Hongaarse middenvelder.

90+3=El Akchaoui
Een wedstrijd tussen NEC en Vitesse eindigt niet vaak in een doelpuntloos gelijkspel, maar in de editie van 2006 leek het voor het eerst sinds 16 jaar te gebeuren dat beide teams het net niet wisten te vinden. NEC had tijdens die wedstrijd nog het meest blij mogen zijn; zonder dat Vitesse echt de betere partij was, waren de Arnhemmers het dichtstbij een doelpunt via onder andere Ruud Knol, Youssouf Hersi en Danko Lazovic. NEC had het met spelers zoals Romano Denneboom, Peter Wisgerhof en Chris Eagles erg zwaar tegen de Arnhemse rivaal. De nieuwbakken trainer Mario Been leek in eerste instantie af te stevenen op een punt in zijn eerste Gelderse Derby. De Nijmegenaren konden de punten erg goed gebruiken, maar meer dan een gelijkspel leek er niet in te zitten. Totdat…

De blessuretijd is inmiddels ingegaan in Nijmegen en met nog één minuut op de klok moet er wel een wondertje gebeuren wil NEC de punten pakken. Via Gabor Babos en Saïd Boutahar komt de bal in de voeten van Edgar Barreto die de één-twee aangaat met spits Andrzej Niedzielan. In het vooruitspelen door Barreto wordt de Paraguayaan in het strafschopgebied gevloerd door verdediger Siebe Blondelle en zonder enige twijfel wijst scheidsrechter Roelof Luinge naar de stip! Barreto en Worm vieren al zittend al een klein feestje, wetende dat bij een doelpunt de punten in Nijmegen blijven. De penalty moet echter nog wel genomen worden en linksback Youssef El Akchaoui pakt zijn verantwoordelijkheid en kan binnen enkele seconden een heldenstatus krijgen in Nijmegen. De beelden zijn bekend bij de NEC-supporter: met een rustig balletje maar wel met volle overtuiging stuurt de Marokkaanse verdediger doelman Wapenaar het bos in en zorgt ervoor dat NEC zich weer even de beste van de provincie mag noemen.

“Alles kwam goed”
Het verhaal rondom seizoen 2007/2008 is bij elke NEC-supporter bekend. Na een dramatische eerste seizoenshelft waarin NEC bivakkeerde op de degradatieplekken, werd er in de tweede seizoenshelft een ware inhaalrace ingezet. In de 16 gespeelde competitiewedstrijden pakte NEC maar liefst 36 punten en verloor het slechts tweemaal. De laatste competitiewedstrijd in eigen huis was op 13 april 2008 en NEC kon ten koste van de Arnhemse rivaal zich officieus plaatsen voor de play-offs voor Europees voetbal. Het zou een bekroning zijn van een uitmuntende tweede seizoenshelft van een team met een ontketende Jeremain Lens wat de negativiteit van de eerste seizoenshelft volledig achter zich had gelaten.

Een uitverkocht huis, de zon over het veld, Vitesse als tegenstander en een NEC in vorm dat tot dat moment zeven wedstrijden achter elkaar niet meer had verloren. NEC had ook nog nog wat goed te maken tegen Vitesse. In de derde speelronde van dat seizoen wonnen de Arnhemmers onverdiend met minimaal verschil. NEC had dus meerdere redenen om de wedstrijd tegen Vitesse met goed resultaat af te sluiten. In de vorm waarin NEC destijds verkeerde, kon het ook niet anders dan dat de drie punten in Nijmegen zouden blijven. Het team was goed op elkaar ingespeeld, kende weinig schorsingen of blessures en bleef 90 minuten lang vechten voor het resultaat.

Het duel werd uiteindelijk beslist door één van de uitblinkers bij NEC dat seizoen: Kristian Vadocz. Na iets minder dan een half uur voetballen zorgde de Hongaarse middenvelder voor het enige doelpunt die middag. Op aangeven van Muslu Nalbantoglu was het de linkervoet van Vadocz die Piet Velthuizen kansloos liet. Vitesse gaf de gehele wedstrijd alles en leek in de slotfase toch nog een punt te pakken, maar de enige kans die Vitesse die middag kreeg werd gekeerd door de andere Hongaar: Gabor Babos. Zodoende won NEC met 1-0 en zou het uiteindelijk op de achtste plek eindigen en met volle overtuiging de play-offs voor Europees voetbal winnen!

Beeld: Rob Koppers/Eredivisie Archief