Op 17 oktober staat voor het eerst sinds vijf seizoenen weer de Gelderse derby op het programma, als Vitesse op bezoek komt in de Goffert. Het is een wedstrijd op zich waar voor beide teams een goed resultaat het seizoen al redelijk geslaagd kan maken. Het is nimmer een saaie wedstrijd met een hoop geschiedenis. Denk aan de overwinning in Arnhem in 2012, de wedstrijd op bezoek bij Vitesse waar NEC in de absolute slotfase een 2-0 achterstand terugbracht naar 2-2 of de laatste overwinning op de Arnhemmers in 2016.

ForzaNEC duikt de geschiedenisboeken in en gaat aankomende week in op enkele memorabele momenten tijdens de onderlinge wedstrijden met onze noorderburen. Dit tweede deel gaat over de enerverende play-off-wedstrijd in 2012 en het debuut van Ruud Boymans.

”Gaat de bal er wel of niet in…?”

In het voorjaar van 2012 werd NEC in de eerste ronde van de play-offs gekoppeld aan de Noorderburen, die binnen een half uur op voorsprong kwamen via Nicky Hofs. NEC voerde vervolgens de druk op en scoorde via Navarone Foor, toen nog publiekslieveling bij de thuisclub… Kort na rust legde scheidsrechter Eric Braamhaar de wedstrijd stil omdat de weersomstandigheden het onmogelijk maakten een veilige wedstrijd af te werken.

De wedstrijd werd niet veel later gewoon hervat en vrijwel direct scoorde Wilfried Bony de 1-2. NEC had het moeilijk en ploeterde over het natte veld heen. Met wat geluk kreeg NEC een penalty die werd benut door Lasse Schöne: 2-2. Tijd voor een derde goal was er zeker, maar het leek er niet op dat hij ging vallen. In de slotfase van de wedstrijd, 88e minuut om precies te zijn, slingerde Schöne de bal voor. In totale wanorde kwam de bal via Piet Velthuizen en Frank van der Struijk op de doellijn terecht. Van der Struijk haalde de bal van de lijn, dacht hij. Terwijl de spelers van Vitesse doorspeelden liepen de NEC spelers juichend weg.

De grensrechter stak zijn vlag omhoog, maar voor wat? Buitenspel?, goal?, geen goal?. Braamhaar wees naar de stip en de Goffert ontplofte. Ook bij de commentatoren was er verontwaardiging. Ron de Rijk: ”Gaat de bal er wel of niet in? Het publiek juicht, de grensrechter vlagt en de vraag is of die vlagt voor een go… hij geeft een goal aan NEC. Dat hoort ook nog bij zo’n wedstrijd.” Na afloop bestormden de spelers uit Arnhem de scheidsrechter, maar het mocht niet baten. NEC won met 3-2.

Boymans beleeft droomdebuut

Op een koude zondag in februari 2013 stonden de twee aartsrivalen weer tegenover elkaar. NEC had net Erik Falkenburg en Ruud Boymans gehuurd van AZ. Opvallend was dat Vitesse-coach Fred Rutten, nu de man van de technische zaken bij NEC, ‘ziek’ was. Het bleek een voorbode voor een volgend ontslag.

Ook deze derby was er niet een om te herinneren vanwege de schoonheid. Rémy Amieux zette de Nijmegenaren op voorsprong, maar al snel schoot Mike Havenaar Vitesse langszij. NEC ging jagen op de voorsprong en kwam met een ouderwetse scrimmage wel heel dichtbij. Daarna greep Alex Pastoor in: Melvin Platje eruit, debutant Ruud Boymans erin. Zijn eerste kans was direct raak: de 2-1 betekende een waar droomdebuut. Het publiek vond tussen de anti-Vitesse liedjes ook tijd voor ’tututudu, Ruudje Boymans’. Boymans zou hierna nog maar twee keer scoren, maar door die ene goal tegen de vijand zullen veel NEC-fans hem nog herinneren.

Foto’s: Rob Koppers