“En nu is het genoeg geweest. NEC is van ons!” Het zijn vast dat soort kreten geweest, die een handjevol NEC-supporters zaterdagavond tegen elkaar riepen. Ze zaten bij elkaar, in het café, in een schuur of een loods. Ze dachten er nog eens over na en gingen resoluut aan de gang. Lakens, kwasten, verf, iedereen werkte mee. Ze veegden het bier van hun mondhoeken en toen kwamen de zinnen vanzelf. “Bart oprotten!” En ze gingen aan het werk. Spandoeken met woedende teksten over alle vreselijke dingen over de gewreekte  directeur. Een supporter had er meer woorden voor nodig en typte woedend een A4’tje vol met kreten als ‘Als niemand ingrijpt, dan doen wij het wel!’ en – jawel – ‘Pinoccio zal er jaloers op zijn’. Midden in de nacht togen ze naar de Goffert en hingen hun werk aan de gevels van het stadion, uiteraard met in alle ijl verzamelde verhuisdozen erbij. De snel gemaakte foto’s werden gemaild naar de lokale journalistiek en toen verdwenen ze weer in de nacht.

De timing van de actie was zacht gezegd ongelukkig. Na de enorme nederlaag van NEC tegen PSV, was het belang van een goed resultaat tegen Sparta van groot belang. Dit soort activisme komt dan zacht gezegd zeer onhandig uit. De actie komt dan ook over als vrij simplistisch en ondoordacht.

De inspanningen die Van Ingen deed om NEC in rustiger vaarwater te krijgen, mogen er zijn. Van Ingen ging impopulaire maatregelen niet uit de weg en sloeg – vriend én vijand moeten het daar mee eens zijn – vastberaden de weg in die NEC via de Jupiler League bracht naar een verdienstelijke tiende plek in de Eredivisie, eind vorig seizoen.

Geen wanklank klonk, totdat er scheurtjes ontstonden. Santos gooit de knuppel in het hoenderhok, bij het opstellen van de profielschets van de technisch manager zat niet iedereen op te letten en Futuralis beëindigde in een achterkamer de samenwerking met NEC.

En dan zijn daar ineens die supporters, mannen die de club claimen. Met holle frasen als ‘NEC is van ons’ en ‘bestuurders zijn voorbijgangers’ dwingen ze op een wedstrijddag de ooit geprezen directeur de aandelen van de club in te leveren, in ruil voor een troosteloze aftocht via de tribunes van het Kasteel in Rotterdam. Dan zijn typeringen als ‘clubman’ ineens wél belangrijk, terwijl er geen wanklanken waren toen een door Futuralis bij elkaar geraapte selectie NEC door de Jupiler League loodste. Dan is clubcultuur wél leidend en is Danny Hoekman belangrijker dan een externe partij die de club zeer succesvol hielp het technisch beleid. Dan zijn supporters ineens weer ‘eigenaar van de club’ en creëren onrust op momenten dat niemand erop zit te wachten. Anoniem. In de hoop dat de goegemeente het valse sentiment overneemt, waarna de spandoekschilders tevreden achterover leunen. De meute is gemobiliseerd, de onrust is gecreëerd. Maar met een oplossing is nog niemand gekomen.